جستجو در مقالات منتشر شده
۸ نتیجه برای احمدخانی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
دوره ۵، شماره ۵ - ( شماره ۵ (پیاپی ۲۱)- ۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از موضوعات بحثبرانگیزی که توجه بسیاری از محققان و کارشناسان را در دهههای اخیر به خود جلب کرده است، بحث دوزبانگی است. هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان استفاده مردم از دو زبان فارسی و کردی در موقعیتهای رسمی و غیر رسمی در شهرستان شیروان چرداول است و اینکه آیا میتوان آن را مصداق دوزبانگی کامل یا ناقص به شمار آورد؛ بدین معنی که آیا میزان استفاده از زبانهای کردی و فارسی در میان زنان و مردان با تحصیلات متفاوت، از بیسواد تا دکتری و نیز دامنه سنی کودکان زیر ۱۱ سال تا افراد بالای ۵۱ سال، در موقعیتهای رسمی و غیر رسمی تفاوت دارد؟ و اگر پاسخ مثبت است، میزان استفاده از زبانهای فارسی و کردی در گروههای مختلف چگونه است؟ برای این منظور ۳۹۴ آزمودنی از مناطق مختلف این شهرستان به صورت تصادفی انتخاب شدند. آزمودنیها براساس گروه سنی (کودک: زیر ۱۱ سال؛ نوجوان: ۱۲-۱۶؛ جوان: ۱۷-۲۹؛ میانسال: ۳۰ -۵۰ و مسن: بالای ۵۱ سال)، سطح تحصیلات (بیسواد، ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان، دیپلم، فوق دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس و دکترا) و جنسیت (زن و مرد) انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامة الگوی پژوهشی پاراشر (۱۹۸۰) استفاده شده است. از آزمودنیها خواسته شد که دو گونه زبان فارسی و کردی را براساس یک میزان چهارگزینهای «همیشه»، «اغلب»، «بعضیوقتها» و «هیچوقت»مشخص کنند. پرسشنامه، حاوی ۳۶ سؤال بود که براساس درجه رسمیت حوزهها (خانواده، دوستی، همسایگی، دادوستد، آموزشی و اداری) بهترتیب از غیر رسمی به رسمی مرتب شدند. پس از جمعآوری پرسشنامهها، اطلاعات توسط کامپیوتر پردازش شد. روشهای آماری خیدو، کندال،آزمون تیجفت و واکاوی واریانس یکسویه، برای تجزیه و تحلیل یافتههای تحقیق بهکار گرفته شد. یافتهها نشان میدهد که اختلاف در استفاده از دو زبان فارسی و کردی به وسیله گروههای مختلف سنی، تحصیلی و جنسی از نظر آماری معنادار است.
دوره ۷، شماره ۴ - ( شماره ۴ (پیاپی ۳۲)- ۱۳۹۵ )
چکیده
تنوعات زبانی همواره با پیچیدگی روابط اجتماعی گستردهتر میشوند. در این میان، تعامل عوامل آوایی و اجتماعی در تنوعات زبانی نقش فراوانی دارند. هدف مقاله حاضر بررسی ماهیت فرآیند قلب واجی و رابطه آن با عوامل اجتماعی سن و تحصیلات است. چارچوب این مقاله واجشناسی اجتماعی و واجشناسی بهینگی و روش تحقیق تحلیلی و میدانی است. در این تحقیق، ۵۶ آزمودنی ۱۱۰ واژه را تلفظ کردند. در تحلیل واجشناسی که درقالب نظریه بهینگی است، مشخص شد که اصل آرایش رسایی و قانون برخورد هجایی عوامل ایجاد این فرآیند در زبان فارسی هستند. همچنین، ترتیب همخوانهای دخیل در این فرآیند مشخص شدند. آزمودنیها با توجه به متغیر سن در چهار گروه سنی ۴-۵ سال، ۶-۷ سال، ۲۹-۴۰ سال و ۴۱-۶۹ سال و نیز با توجه به متغیر تحصیلات در سه گروه بیسواد، با تحصیلات متوسط و دارای تحصیلات دانشگاهی، تقسیمبندی شدند. نتایج نشان دادند که با افزایش سن، وقوع فرآیند قلب کاهش مییابد. همچنین، با توجه به متغیر تحصیلات مشخص شد که با افزایش تحصیلات نیز از میزان وقوع این فرآیند کاسته میشود.
دوره ۸، شماره ۷ - ( شماره ۷ (پیاپی ۴۲)، ویژه نامه زمستان- ۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه با افزایش رقابت بین بنگاههای اقتصادی، نقش تبلیغات بسیار تعیینکننده است. هدف این پژوهش تحلیل تبلیغات بازرگانی بانک تجارت در چهارچوب نشانهشناسی است. روش تحقیق کیفی و توصیفی- تحلیلی است. دادهها شامل ۱۶ تصویر و فیلم گردآوریشده از آرشیو بانک تجارت است. تحلیل دادهها نشان میدهد که در تبلیغات این بانک، به دلالت ضمنی و عناصر فرهنگی، اجتماعی و زیستی، مانند احترام به مشتریان، ارج نهادن به گذشته و گذشتگان، نوگرایی، توجه به محیط زیست، آیندهنگری و نیز تکنولوژی جدید توجه شده است. البته لوگوی این بانک مربوط به چند دهۀ گذشته است و به اصلاح و نوآوری نیاز دارد. همچنین نظرسنجیها نشان میدهد تبلیغات این بانک کارا نبوده و نیازمند تبلیغات مؤثرتر و نوینتری است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۷ )
چکیده
این نوشته به واکاوی ماهیت و کارکردهای ایدئولوژیک سینمای هالیوود در پویانمایی آقای فاکسشگفتانگیز، محصول سال ۲۰۰۹ برای ردۀ سنی کودک و نوجوان، با بهرهگیری از رویکرد نوینِ چندوجهیت
میپردازد. هدف اصلی پژوهش تبیین راهبردهای گفتمانمداری است که به مدد آنها سواد بصری و به تبع آن نظام اندیشگانی بینندگان فیلم همسو با گفتمان جهانیسازی و بایستههای آن، مثل مصرفگرایی و نفی ارزشهای بومی و ملی، سامان مییابد. چندی است گفتمان جهانیسازی در صدد ایجاد پیوند میان کودکان، فرهنگ مصرفگرایی و سینمای هالیوود است. به همین خاطر با تمرکز بر مسائلی چون جهانیسازی و مصرفگرایی، و بازیگران این عرصه، در صدد پاسخگویی به این سؤالات هستیم: بازنمود هویت فرهنگی از طریق سازوکارهای چندوجهیت چگونه است؟ رابطۀ بین چندوجهیت و تجربۀ زیستجهان چگونه است؟ بازنمودهای چندوجهی چگونه شخصیتهای ارائهشده و مجازی را به قهرمانان زنده و واقعی تبدیل میکند؟ کارآمدترین وجههای ایدئولوژیساز در تجاریسازی سینمای هالیوود چیست؟ یافتههای این پژوهش با بهرهگیری از جوهرۀ انتقادی چندوجهیت، نشاندهندۀ کارکردهای ایدئولوژیک مستتر در پویانماییهاست. با رمزگشایی از دوگانۀ ما (انسانها، غربیها) و آنها (حیوانات) نشان میدهیم که مشکلات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جوامع غیرغربی ـ که حیوانات نمایندگان آن هستند ـ چگونه بازنمایی میشود. برای رسیدن به آرمانشهر موعود غرب، حیوانات چگونه با اقرار به ضعفها و نداشتههای خود پذیرای فرهنگ غربی
میشوند؛ و مهمتر اینکه، چگونه بینندگان با همذاتپنداری با حیوانات، با آنها ابراز همبستگی و همدلی
میکنند. همۀ این فرایندها مستلزم مشروعیتبخشی به گفتمان سینمای هالیوود هستند که با دستکاری سواد بصری بینندگان فیلم محقق میشود.
دوره ۱۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
هماهنگی واکهای همانند همگونی فرایندی با بسامد بالاست که در بسیاری از زبانهای دنیا قابل مشاهده است. این فرایند در بسیاری از نظریههای واجشناسی نظیر زایشی، خودواحدی و بهینگی بررسی و تحلیل شده است و بهنوعی فرایندی است که به ارزیابی نظریههای مختلف واجشناسی میپردازد. مقالۀ حاضر به بررسی هماهنگی واکهای و هماهنگی واکهای ـ همخوانی در زبان فارسی در چارچوب نظریۀ بهینگی
میپردازد. هماهنگی واکهای به مشخصههای مختلفی در زبان نظیر ارتفاع، پسین بودن واکه، گردی، ریشۀ زبان پیشآمده و خیشومیشدگی وابسته است. روش تحقیق مقالۀ حاضر تحلیل محتواست و دادههای آن به شیوۀ تمامشماری و نیز هدفمند از فرهنگ فارسی معین (۱۳۸۸) گردآوری شده است. چارچوب نظری این پژوهش نظریۀ بهینگی است. هدف مقالۀ حاضر، بررسی هماهنگی واکهای و واکهای ـ هم خوانی در زبان فارسی و طبقهبندی انواع آن از نظر مشخصات واجی است. بررسی دادها نشان میدهد که در زبان فارسی هماهنگی واکهای به مشخصاتی نظیر پسین بودن، ارتفاع و گردی واکه مرتبط است. همچنین، برخی مشخصات همخوانها ازجمله کامیشدگی در هماهنگی واکهای ـ همخوانی دخیل هستند. نتایج بررسی دادهها نشان میدهد که در زبان فارسی برای تبیین هماهنگیها، جایگاه قوی به لحاظ واجی و صرفی عامل مهمی بهشمار میرود. همچنین، محدودیتهای مجاز بودن، تطابق و همانندی در این هماهنگیها گزینۀ بهینه را بهدست میدهند.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
شناخت اینکه افراد چگونه باب گفتوگو را باز میکنند یا چگونه همدیگر را خطاب میکنند موضوعی مهم در مطالعات جوامع بهمنظور ایجاد روابط اجتماعی بین افراد است. این پژوهش بهمنظور بررسی پدیدۀ اجتماعی عبارتهای خطاب با سه هدف شناخت انواع، کارکرد و عوامل اجتماعی بهوجود آورندۀ آنها در گونۀ گفتاری ترکی آذری خوی است. روش تحقیق تحلیل محتواست و دادهها که بهطور میدانی و با ابزار پرسشنامه از ۲۲۵ گویشور خویی صورت گرفته است نشان میدهد که هشت نوع عبارت خطاب در مکالمات روزمرۀ این افراد استفاده میشود: اسامی کوچک، نام خانوادگی، عناوین (القاب)، عبارتهای خویشاوندی، اسامی تحبیب، اسامی مذهبی، اسامی حرفهای و عبارت معکوس. تحلیل دادهها نشان میدهد که در این زبان عبارات خطاب در شرایط و موقعیتهای گوناگون به ترتیب از بیشترین به کمترین نشاندهندۀ نقشهای صمیمیت، فاصلۀ قدرت و احترام هستند که بیانگر میزبان بالای نقش صمیمیت در میان این گویشوران در استفاده از ابزار گفتاری خطاب است. همچنین بررسی دادهها بیان میکند که به ترتیب عوامل سن، رابطۀ خانوادگی، مرتبۀ اجتماعی، سلسلهمراتب شغلی و تحصیلات بر انتخاب عبارات خطاب تأثیر دارند که نشان میدهد در فرهنگ این جامعۀ زبانی سنتی عامل سن و رابطۀ خانوادگی بیشتر از موارد دیگر در تعیین فاصلۀ اجتماعی، فرهنگی و طبقاتی دخیل هستند. همچنین برطبق تحلیل دادهها اسم کوچک، بیشترین کاربرد را در بین مردم خوی در حالت آشنایی با مخاطب دارد. اسامی مذهبی نیز بیشترین کاربرد را در بین افراد غریبه دارد که این حاکی از اهمیت و رواج فراون باورهای مذهبی در بین مردم خوی است. بهطور کلی ویژگی متمایز این پژوهش نسبتبه دیگر تحقیقات این است که علاوهبر بررسی عبارات خطاب عوامل اجتماعی و نقشی مؤثر بر انتخاب آنها نیز تحلیل شدهاند.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
گویش لری ممسنی یکی از گویشهای جنوبی زبان لری و شاخهای از گویشهای ایرانی جنوب غربی است که همانند بسیاری دیگر از گویشهای ایرانی، تنوعات آوایی و واژ ـ واجی چشمگیری دارد. یکی از حوزههای واژ ـ واجی قابلتوجه در این گویش، بازنمایی صورتهای متنوع تکواژ گذشتهساز است. مسئلۀ اصلی این پژوهش این است که چگونه میتوان با ابزارهای نظریۀ بهینگی، فرایندها، محدودیتها و رتبهبندیهای ناظر بر این تنوعات واژ ـ واجی را صورتبندی کرد و آیا قواعدی جهانی بر آن حاکم است؟ روش پژوهش حاضر، توصیفی ـ تحلیلی و شیوۀ گردآوری دادهها اسنادی است که براساس فهرست افعال بسیط زبان فارسی (طباطبائی، ۱۳۷۶) فهرستی از افعال معادل در گویش لری ممسنی استخراج و براساس الفبای آوانگار بینالمللی آوانویسی و تمامی بافتهای تکواژ گذشتهساز در این دادهها در چارچوب رویکرد بهینگی بررسی شد. یافتهها نشان داد که گرایش به تضعیف و کمکوشی در گویش لری ممسنی، فرایندی بسیار رایج و گسترده است. تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که براساس معیارهای توزیع بافتی، فراوانی وقوع و اعمال کمترین قواعد، تکواژ گذشتهساز زیربنایی در این گویش /ɪd/ است؛ درمجموع نُه تکواژگونۀ (/Ið/،/ð/،/ɑð/، /d/،/t/،/es/،/s/، /ɑs/و /Ø) برای این تکواژ شناسایی شد که تظاهر آوایی هرکدام در چارچوب بهینگی تحلیل شده است. در این بررسی درجات یا پیوستاری از تضعیف در همخوان و واکۀ تکواژ گذشتهساز زیربنایی /ɪd/ مشاهده شد که نشاندهندۀ این است که بهطور کلی فرایند تضعیف تابع محدودیتهای جهانی نشانداری LAZY در همخوان و *V (tense) در واکه و پایایی IDENT-IO و محدودیتهای زیرمجموعۀ آن و جایگشتهای ناظر بر وقوع این محدودیتها در انتخاب برونداد بهینهاند.
۶. پینوشتها
[۱] weakening