۳۱۸ نتیجه برای احسان
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
هرچند که رضایتمندی شغلی اعضای هیات علمی بیش از دو دهه است که مورد توجه قرار گرفته است، اما تاکنون پرسشنامه معتبری که بتواند میزان رضایتمندی شغلی اعضای هیات علمی زبان انگلیسی در ایران را ارزیابی کند تهیه نشده است. برای رفع این کمبود، مطالعه حاضر قصد دارد که یک پرسشنامه جهت ارزیابی رضایتمندی شغلی اعضای هیات علمی زبان انگلیسی را تهیه و اعتبار سنجی کند. به این منظور، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی دو نمونه از اعضای هیات علمی دانشگاههای دولتی سراسر کشور برای مطالعه آزمایشی اول (۶۲ = n) و مطالعه آزمایشی دوم (۲۵۴ = n) انتخاب شدند. با استفاده از تاریخچه موضوع، مجموعه ای از آیتمها (۷۴ = n) استخراج و تحت یک روش نظامند یازده مرحلهای، شامل تجزیه و تحلیل محتوا و نمونه گیری، ایجاد بانک آیتمها؛ اجرای اولین مطالعه آزمایشی؛ ایجاد مجموعه آیتم ۱؛ قضاوت کارشناسان برای ارزیابی زیر عاملها؛ برگزاری مصاحبه و فکر کردن با صدای بلند؛ اجرای آلفای کرونباخ؛ اجرای دومین مطالعه آزمایشی؛ اجرای تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تأییدی و آلفای کرونباخ؛ ایجاد مجموعه آیتم ۲؛ و قضاوت کارشناسان قرار گرفتند. نتایج یک پرسشنامه ۶۰ آیتمی با زیر عامل هایی شامل حقوق و مزایا (۱۰ آیتم)، ارتقاﺀ شغلی (۷ آیتم)، سرپرستی و ارتباط (۱۷ آیتم)، امنیت شغلی (۷ آیتم)، امکانات دانشگاه (۷ آیتم) و ماهیت کار (۱۲ آیتم) بدست داد. پرسشنامه حاضر میتواند برای اهذاف آموزشی و پژوهشی در دانشگاههای ایران مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱، شماره ۱ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
جذب سامانههای پلیمری بر روی سنگ مخازن نفتی با تغییر ترشوندگی سطح، سبب بهبود بازیافت نفت و کاهش تولید آب ناخواسته میشود. در پژوهش حاضر، رفتار جذب سامانههای رقیق پلیمری بر پایه پلیاکریلآمید سولفونه بر روی سطح ذرات شیشه (به عنوان نمادی از سطح مخازن ماسه سنگی) و همچنین تأثیر این پدیده بر تغییر خواص سطحی این ذرات بررسی شد. نتایج آزمونهای انجام شده نشان داد که سامانههای شبکهای شده پلیاکریلآمید سولفونه رقیق، نسبت به محلول پلیاکریلآمید سولفونه، جذب کمتری بر روی سطح شیشه دارند. همچنین آزمونهای زاویه تماس نیز نشان داد که تأثیر سامانههای شبکهای شده بر تغییر خواص سطحی ذرات شیشه کمتر از محلول پلیاکریلآمید سولفونه است. علاوه بر این، مشخص شد که مدل همدمای جذب لانگمویر (Langmuir Isotherm) بهتر از مدل فرندلیش (Freundlich Isotherm) با دادههای آزمایشگاهی جذب سامانههای تهیه شده تطابق دارد. همچنین بررسی ترمودینامیک جذب نشان داد که جذب این سامانهها بر روی سطح شیشه فرایندی خودبهخودی و گرمازا است.
دوره ۱، شماره ۱ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، اسفنجهای سلول بسته لاستیک NR با درصدهای مختلف دوده توسط روش تک مرحلهای و با استفاده از قالبگیری فشاری تولید شده، ریختشناسی، خواص فیزیکی و مکانیکی آنها مورد بررسی قرار گرفت. چگالی اسفنجهای تولید شده در این پژوهش مستقل از درصد دوده به دستآمد که از مزایای تولید اسفنج به روش یک مرحلهای بوده و بر خلاف نتایج سایر مطالعات گزارش شده است. مطالعه رفتار پخت آمیزه اسفنجها نشان داد که افزایش دوده از مقدار ۰ تا phr۳۰ باعث افزایش مقدار پخت از mol/cm۳۵-۱۰ ×۵/۶ به mol/cm۳ ۵-۱۰×۳/۸، افزایش سرعت پخت از (/min%) ۱/۱۶ به (/min%) ۲/۲۳، کاهش زمان پخت از ۲/۹ به ۸/۵ دقیقه و همچنین افزایش گشتاور نهایی از ۸/۵ بهNm ۴/۱۰ شد. نتایج مطالعه ریز ساختار اسفنجها با استفاده از میکروسکوپ نوری روبشی (SEM) نشان داد که دوده به عنوان عامل هستهگذار عمل کرده و چگالی سلولی را از N/cm۳۸به N/cm۳۱۴۰ افزایش داده است. همچنین باعث کاهش اندازه سلولها از µm۵۷۹ به µm۲۵۵ شده است. افزایش درصد دوده در اسفنج تولید شده، باعث کاهش اندازه سلولها و همچنین افزایش خواص ماتریس لاستیکی شد. این امر به افزایش مدول و سختی اسفنج به ترتیب به میزان MPa ۸/۰ و shore A ۴۰ منجر شد. رفتار جذب و انعکاس امواج صدا نشان داد که اسفنجهای لاستیکی بیش از %۹۰ امواج صدا را منعکس کرده و حدود %۱۰ امواج را جذب میکنند.
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
گرایش بسیار جامعه به ورزش و نیاز به مصارف کالاها و خدمات ورزشی باعث شده است تا صنعت ورزش روند درآمدزایی قابل ملاحظهای را تجربه نموده و سهم بسزایی در اقتصاد کشورها داشته باشد. ورزش جایگاهی مناسب و متنوع برای ایجاد اشتغال و تولید فرصتهای جدید فعالیتهای اقتصادی است و در این بین باشگاههای ورزشی جایگاه ویژهایی را دارند و میتوان با پژوهشهای متعدد و پرداختن به متغیرهای مهم و تاثیر گذار بر عملکرد (در این پژوهش منظور عملکرد مالی میباشد) این باشگاهها جایگاهشان را به طور مداوم ارتقاء بخشید.
دوره ۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
کارآفرینی فرآیندی است که منجر به ایجاد رضایتمندی با ایجاد تقاضای جدید میشود و میتوان آن را فرآیند ایجاد ثروت دانست. به عقیده چادویک (۲۰۱۲) کارآفرین کسی است که آماده پذیرش ریسک در کسبوکار است؛ کسبوکاری که به آن ایمان دارد اگر این خطرپذیری با موفقیت رو به رو شود، منافع آن را در سرمایهگذاریهای مخاطرهآمیز بعدی استفاده خواهد کرد و اگر شکست بخورد تجربهای به عنوان بخشی از یادگیری و برای توسعه چشمانداز کارآفرین، قرارخواهد گرفت. یکی از حوزههایی که زمینه ظهور کارآفرینی در آن احساس میشود، کارآفرینی در ورزش است.
دوره ۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
هنرستانهای تربیت بدنی به عنوان محیطی برای تربیت جوانان و آماده سازی آنها برای استفاده از تواناییهای کسب شده در رشته تربیت بدنی و به کارگیری آن مهارتها در بازار کار، شناخته شده هستند. از طرفی در چند دهه اخیر یکی از جدیترین مشکلات جامعه ما، معضل بیکاری بوده است که کماکان ادامه دارد و حتی رو به رشد است. عدم دارا بودن یک شغل برای افراد جامعه، مسائل عدیدهای را به همراه دارد که کاهش امنیت اجتماعی، کاهش سلامت روحی و روانی افراد جامعه، عدم مشارکت در برنامههای اوقات فراغت و دیگر تهدیداتی که سلامت عمومی جامعه را به طور کلی و سلامت خانواده و خود شخص را به طور ویژه به خطر میاندازد، از جمله این مشکلات میباشد؛ لذا لزوم توجه به مسأله کارافرینی فارقالتحصیلان این جامعه ضرورت دارد.
دوره ۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از دغدغهها و یا به نوعی مشکلات بیماران خاص (بیماران تالاسمی، دیالیز، ام اس، دیابت نوع ۱ و ... ) اعتماد به نفسِ حضور در بین اجتماع و کنشهای اجتماعی است. بسیاری از این بیماران بسته به نوع بیماریشان و تاثیراتی که در روحیه و ظاهر آنها داشته است، از حضور و فعالیت در جمع هراس دارند و یا به نحوی از اینکه دیگران از بیماری آنها آگاهی یابند گریزانند. در این بین، اینگونه مشکلات در بین بیماران خاصی که در سنین دانشآموزی هستند به مراتب بیشتر و به گونهای نمایانتر خود را نشان داده است. دانشآموزان در سنین نوجوانی و اوایل جوانی قرار دارند که از لحاظ روحی و روانی سنین حساس و شکنندهای میباشند، این مهم در میان افراد مبتلا به بیماریهای خاص شرایطی بسیار حساستر است و نیازمند توجه بیشتر از سوی خانواده، معلمان و جامعه همسالان دارد. اجتماعی شدن این قشر یک فرایند و ضرورت بسیار مهم میباشد که مقولهای فرایندیست و نیازمند زمان است تا پایههای فرهنگی قدرتمندی را برای حضور و فعالیتهای اجتماعی این قشر سبب گردد. ورزش و فعالیتهای جسمانی از دیرباز به عنوان مقولهای شناخته شده است که موجب کنشهای مفید و سازندهای در افراد جوامع مختلف، از گروه همسالان تا خانواده و اجتماع بزرگتر، میگردد و خود به شکل مستقل شرایط روحی_روانی و جسمانی افراد را به سطوح بالاتر، همراه با انرژی بیشتر، سوق میدهد که قشر بیماران خاص بیشتر از هر چیزی به آن نیازمند هستند.
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
لنتی ویروسها از جمله موثرترین ویروسهای نوترکیب برای انتقال ژن به سلولها و بافتهای پستانداران بشمار میرود. این مطالعه شامل دو بخش اساسی است: (۱) بررسی کارائی ستونهای پروتئینی در تولید لنتی ویروسهای نوترکیب با تیتر بالا و (۲) بکارگیری این ستونها درتولید لنتی ویروسهای نوترکیب حامل ژن فاکتورنوروتروفیک GDNF. در بخش اول مطالعه با استفاده از دو ناقل انتقال (حامل GFP یا Jred) تولید لنتی ویروس نوترکیب کردیم. با انتقال سوپرناتان سلولهای ترانسفکت شده به ستونهای پروتئینی Amicon و سانتریفوژ ستونها بیش از ۹۹% سوپرناتان را جدا کردیم تا استوکی در حجم ۵۰۰ μl از سوپرناتان غلیظ شده و مملو از ویریونها بدست آید. با افزودن رقتهای مختلف این استوک ویروسی به سلولهای هدف، ترانسدوکشن سلولی با موفقیت انجام شد بطوریکه ترانسژنهای گزارشگر در ۱۰۰% سلولها مشاهده شد. متقابلا تست بخش رقیق سوپرناتان منجر به هیچگونه بیان ژن که نشانگر فعالیت ویروسی باشد نگردید. تولید تیتر بالای ویروسی با روش فیلتراسیون مزبور برای انتقال موفقیت آمیز ژنها اهمیت دارد و از نظر هزینه، حجم کار و زمانبری بر آنها ارجحیت دارد. در بخش دوم این مطالعه، توالی مربوط به فاکتور مهم GDNF را به سازه لنتی ویروسی پیوند زده و به همان روش بالا ویروسهای تیتر بالا تولید کردیم. با انتقال این ویروسها به آستروسیتهای انسانی توانستیم افزایش بیان ژن GDNF را در سطح mRNA بمیزان ۳ برابر بدست آوریم. این نتایج نشان دادکه لنتی ویروسهای حامل GDNF را میتوان با روش جاری در تیتر بالا تولید کرده و برای مطالعات تمایزی و حفاظت نورونی مورد استفاده قرار داد.
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
پارکها می تواند در ایجاد و تقویت احساس تعلق محله ای نقش مهمی داشته باشند. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر مولفه های سرزندگی پارکهای شهری بر احساس تعلق محله ای بود. این پژوهش برای مشخص شدن همبستگی بین مولفه های سرزندگی پارکهای شهری و احساس تعلق محله ای در بین ساکنین محله هادی آباد شهر قزوین انجام شد. همچنین نمونه آماری تحقیق به وسیله فرمول کوکران با خطای ۵% و سطح اطمینان۹۵ % محاسبه گردید که حجم نمونه ۳۵۰ به دست آمد و از تعداد ۳۵۰ پرسشنامه که بطور تصادفی میان اهالی محل و مراجعه کنندگان به پارک هادی آباد توزیع شده ۳۰۶ پرسشنامه دریافت شد. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه با ۳۶ گزینه و ۸ مولفه استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss با روش آماری همبستگی اسپیرمن و رگرسیون استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که همبستگی میان مولفههای سرزندگی پارک با احساس تعلق محله ای در سطح ۰,۱ معنی دار بوده و مولفههای سرزندگی پارک در زمینه های کالبدی، عملکردی، اجتماعی و زیست محیطی به ترتیب با ۰.۵۴۱ ، ۰.۴۸۰ ، ۰.۴۶۲۰و ۰.۳۹۸ بیشترین تاثیر را بر با احساس تعلق محله ای داشتند. با توجه به نقش مولفه های سرزندگی پارکهای شهری و میزان تاثیرگذاری هر یک از آنها بر ایجاد و تقویت احساس تعلق محله ای و تلاش برای حفظ آنها در محله های شهری بویژه محله مورد مطالعه باعث بالا رفتن کیفیت محیطی و توسعه اجتماعی و کالبدی محدوده مورد مطالعه خواهد شد.
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
ادبیات تطبیقی به بررسی تلاقی ادبیات در زبانهای مختلف و روابط پیچیده آن در گذشته و حال و روابط تاریخی آن از حیث اثرگذاری و اثرپذیری درحوزه های هنری، مکاتب ادبی و جریان های فکری می پردازد. در این میان تطبیق آثار شرقی با آثار غربی به عنوان دو قطب مقابل، همواره از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. مقاله حاضر با طرح این سؤال که « آیا نمایشنامه «شاه لیر» اثر شکسپیر ریشه در افسانههای کهن شرقی - ایرانی دارد؟» و پس از نشاندادن احتمال وجود ارتباط شاه لیر شکسپیر با شرق، سعی کرده است با تطبیق این نمایشنامه، با نمونههایی از انواع مختلف منابع شرقی – ایرانی از جمله اسطوره فریدون، افسانه هندی گل بکاولی، قصه عرفانی قلعه ذات الصور، داستان میرزا خسته خمار و داستان پادشاه و سه دخترش، شباهتهای موجود در روایت غربی با روایتهای شرقی را نشان دهد. در این مقاله، با کاهش داستان شاه لیر به نه «بنمایه» و تطبیق آن با داستانهای موردنظر معلوم شد که این داستان با تطبیق بیش از نود درصدی بنمایههای اساسی آن با نمونه های شرقی، می تواند خاستگاه شرقی داشته باشد. پژوهش هایی از این دست در حوزه مطالعات ادبی معاصر ایران بیسابقه نیست، اما تا جایی که نویسندگان اطلاع دارند، پژوهش مستقلی درباره نمایشنامه شاه لیر شکسپیر، بر این اساس انجام نشده است.
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: شناسایی و گونه شناسی فضاهای شهری گمشده در خیابان شهید بهشتی شهر کرج و بررسی میزان تحرک هر یک از این فضاها، اولویت برنامه ریزی و طراحی برای آنها.
روشها: در بررسی نمونه ی موردی با رویکرد متخصص محور و مبتنی شاخصهای ادبیات نظری، فضاهای گمشده شناسایی و بررسی شده است. درواقع از روش برداشت میدانی مشتمل بر مشاهده، برداشت از فضا و عکسبرداری استفاده شده و با تکمیل چک لیست، میزان تحرک هر فضا با نگاه متخصص محور ارزیابی شده است.
یافته ها: بر اساس ارزیابی فضاها در ابعاد عملکردی، اجتماعی، کالبدی، اجرایی و زیست محیطی، ۲۳ فضای گمشده در نمونه ی موردی را میتوان به پنج گونه تقسیم بندی نمود که عبارتند از: فضای توسعه نیافته، پارکینگ رو باز، فضای فاقد عملکرد، فضای باقیمانده از توسعه و فضای رها شده در حاشیه ی خیابان.
نتیجه گیری: بر اساس رویکرد پژوهش، به منظور احیا خیابان باید ۸ اصل شامل: اصل محصوریت و پیوستگی نما/ هماهنگی فرم و عملکرد/ تنوع و گوناگونی/ زمینهگرایی/ سازگاری/ مردم محوری/ ایستایی و پویایی/ دیالکتیک فضای بیرونی و درونی، مورد توجه قرار گیرد.
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: در قرن بیست ویکم، با توجه به تغییر پارادایم آموزش عالی در حرکت به سمت رویکرد مسئولیت اجتماعی دانشگاه از طرفی، و ماهیت پویا رشته طراحی شهری و همچنین چالشهای شهرسازی از طرف دیگر، اهمیت مطالعات آموزشی در این زمینه بسیار ضروری به نظر میرسد. لذا هدف نوشتار حاضر، ضمن شناسایی شیوه های آموزشی رایج در طراحی شهری، فراهم کردن زمینه برای بازطراحی برنامه آموزشی طراحی شهری منطبق بر رویکرد مسئولیت اجتماعی است.
روش: برای این منظور، مطالعات مربوط به مسئولیت اجتماعی دانشگاه و همچنین مطالعات آموزش طراحی شهری مرور گردید و از طریق گفت وگو با برخی متخصصین طراحی شهری، الگوی مسئولیت اجتماعی برای آموزش طراحی شهری پیشنهاد داده شد.
یافته ها: یافته های پژوهش نشان دهنده توجه به چهار شیوه یادگیری- یاددهی شامل آموزش سنتی، پروژه محور، خدمات محور، و آموزش پایدار در برنامه های آموزشی طراحی شهری در مقطع کارشناسی ارشد است. همچنین الگوی مسئولیت اجتماعی برای رشته طراحی شهری در چهار بخش ارزشها، مدیریت، اعمال، و اثرات تدوین گردید.
نتیجه گیری: نگاه مسئولیت اجتماعی میتواند فرآیندهای دستیابی به توسعه پایدار را تسهیل نماید و با تاکید بر اهمیت اخلاق به تربیت متفکرین دغدغه مند و مسئول در این جهت گام بردارد
دوره ۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله، جاذب های مورد استفاده برای حذف یون سرب با استفاده از عملیات جذب سطحی مرور شده است.
انواع جاذبهای مورد استفاده برای حذف یون سرب، اصلاح خواص انجام شده روی آن ها، شرایط عملیاتی جذب، همدماها و ظرفیت جذب جاذب ها با مرور مقالات بررسی و مقایسه شده است.
اصلاح جاذبها به روش تلقیح گروههای عاملی نقش موثری در افزایش ظرفیت جذب دارد. pH محلول نقش مهمی در جذب یون سرب دارد و عموما با افزایش pH محلول، ظرفیت جذب افزایش می یابد. مدل همدمای لانگمویر تطابق بیشتری با دادههای تعادلی جذب داشته است. در بین جاذبهای مرور شده، جاذبهای پایه کربنی مثل کربن فعال و اکسیدگرافن که توسط مواد شیمیایی مثل آمونیوم پرسولفات یا پلیآمینها اصلاح شدهاند، ظرفیت جذب بیشتری دارند. زیستتودهها نیز به علت فراوانی و قیمت ناچیز، قابلیت استفاده بهعنوان جاذب یون سرب را دارند.
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
استفاده از ابزارهای مهندسی ژنتیک برای تولید سویه صنعتی خصوصا از میکروارگانیسمهای کمتر شناخته شده همچون سیانوباکترها همواره با محدودیتهایی مواجه است. در این تحقیق، از یک روش سیستمی به کمک دانش بین رشتهای زیستشناسی سامانهها برای طراحی محیط کشت بجای طراحی سویه استفاده شد و توانمندی آن در افزایش تولید اتانول توسط سیانوباکتر سینکوسیستیس sp. PCC ۶۸۰۳ مورد ارزیابی آزمایشگاهی قرار گرفت. در این روش، مواد با هدف تنظیم فعالیت آنزیمهای هدف نه با هدف مصرف توسط سلول به محیط کشت افزوده میشوند و بنابراین محیط کشت طراحی شده، محدودیتهای درون سلولی برای تولید محصول زیستی را برطرف میکند. یک مدل متابولیکی برای تعیین حداقل میزان ترشح اتانول و شناسایی ژنهایی که کاهش یا افزایش بیان آنها این حداقل میزان را افزایش میدهند، بکار رفت. سپس، تنظیم کنندههای آنزیمهای بیان شده توسط ژنهای هدف از پایگاه داده Brenda استخراج شد و اثر آنها بر تولید به طور تجربی ارزیابی شد و طراحی آزمایش برای بهینهسازی غلظت ترکیبات انتخاب شده انجام شد. در میان ترکیبات شناسایی شده، دو مهار کننده (اسید سالیسیک و کلرید جیوه) و یک فعال کننده (پیروات) برای افزودن به محیط انتخاب شدند و غلظت آنها با استفاده از روش طرح مرکب مرکزی بهینهسازی شد. محیط کشت تنظیمی پیشنهادی تولید اتانول توسط سینکوسیستیس را از ۳۵۲ به ۱۱۱۶ میلیگرم بر لیتر افزایش داد که نشان دهنده اثربخشی ترکیبات تنظیمی اضافه شده بر متابولیسم است. روش سیستمی پیشنهاد شده میتواند در طراحی محیط کشت دیگر محصولات مهم صنعت زیستفناوری کشور همچون پروتئینهای نوترکیب کاربرد داشته باشد.
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
بیان مسئله: بخشی از مسائل کنونی مرتبط با جابهجایی در فضاهای شهری به نوع تعریف و سنجش مفهوم جابهجایی برمیگردد. جابهجایی ظرفیت متمایز متحرک بودن است و برحسب اینکه این ظرفیت با ذهن افراد یا محیط ساختهشده مرتبط شود؛ به شیوههای متفاوتی تعریف میشود.
هدف: هدف از انجام این پژوهش، مرور نظریات مرتبط با جابهجایی و درنتیجه ارائه چارچوبی نظری و عملیاتی برای سنجش جابهجایی در فضاهای شهری است.
روش: در این راستا به تحلیل محتوی نظریات مرتبط با جابهجایی در سه مرحله آماده سازی، سازماندهی و طبقه بندی و خلاصه سازی پرداخته شده است.
یافتهها: تحلیل محتوی نظریات نشان دهنده این است که این نظریات در مجموع به سه دسته نظریات ذهنگرا، محیطگرا و تکثرگرا قابل تقسیم هستند؛ نظریات ذهنگرا بر ماهیت ذهنی جابهجایی توجه دارند و جابهجایی را تابعی از عادات، نگرشها، انگیزه ها و هنجارهای افراد میدانند؛ در مقابل، نظریات محیطگرا به تأثیر عوامل محیطی نظیر تراکم، اختلاط کاربری و دسترسی بر جابهجایی افراد توجه ویژه ای دارند. نظریات تکثرگرا نیز تفاوتهای شهروندان را با توجه به ویژگیهای فردی و موقعیتی آنها مدنظر قرار میدهند و از اینرو تنوع و تفاوت را در جابهجایی مؤثر میدانند و آن را در ارزیابی و سنجش دخالت میدهند.
نتیجه گیری: بررسی عوامل تأثیرگذار بر جابهجایی نشان دهنده این است که جابهجایی مفهومی پیچیده و چند سطحی است که تحت تأثیر عوامل بسیاری قرار دارد؛ بنابراین چنانچه برنامه ریزان شهری درصدد بهبود سیستم جابهجایی درونشهری باشند، باید به نقش مجموع این عوامل و ارتباطات بین آنها توجه ویژه ای داشته باشند.
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف این تحقیق، مقایسه آراء بلاغت پژوهان زبان عربی و زبان شناسان درباره معانی فرعی جملات پرسشی است. بدین منظور نخست نظرات زبان شناسان در این مقوله در شاخه کاربردشناسی زبان و نظریه «کنش گفت» بررسی شد و سپس دیدگاه بلاغت پژوهان در این باره در شاخه علم معانی مورد مطالعه قرار گرفت. پس از جمع آوری نظرات هر دو گروه درباره این موضوع، به منظور درک تفاوت ها و شباهت های آن ها، مقایسه ای صورت گرفت که نتایج حاصل از آن حاکی از وجود شباهت هایی بین نظرات این دو گروه است؛ از جمله تقسیم کلام به خبر و انشا، توجه به معانی غیر مستقیم انشا و برخی معانی غیر مستقیم مشترک در مطالعات دو گروه که خود دلایلی هستند بر تأثیرپذیری زبان شناسان معاصر از بلاغت پژوهان قدیم. با این وجود، نمی توان پاره ای از تفاوت های موجود بین این نظرات، از جمله تفاوت در حوزه کار این دو گروه و برخی معانی غیر مستقیم متفاوت را که گاه حاکی از نوآوری زبان شناسان در این مقوله و توجه آنان به ابعاد دیگری از انشای طلبی است، انکار کرد.
دوره ۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
بیان مسئله: شهر و شهرسازی اسلامی موضوعی جذاب و بسیار چالشبرانگیز و مخاطب طلب است. آنچه شهر و شهرسازی اسلامی را در اولویت بررسی و تحقیق قرار میدهد یک حکومت اسلامی و قوانین اسلامی رایج در آن حکومت است. عمران و آبادی زمین باید در خدمت حیات معقول انسان باشد و حیات ابدی انسان والاتر از عمران و آبادی صرف است.
اهداف: هدف این مقاله، نگاهی اجمالی به رویکردهای موجود در مطالعات شهرسازی اسلامی و معرفی رویکرد مطالعات تلفیقی در شهرسازی اسلامی است.
روش ها: مطالعه حاضر از نظر هدف توسعه ای، از نظر اجرا توصیفی و از نظر روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی منابع، درباره موضوع است. داده های مورد نیاز با روش اسنادی جمعآوریشده است.
یافته ها: این مقاله از طریق بازخوانی آرا و آثار مطرح و دیدگاه صاحبنظران، سعی در بررسی اصول اساسی شهر اسلامی دارد. برای این امر آرا ایشان را طبق دسته بندیهای مطرح در چارچوب نظری بررسی میکند و اختلاف در دیدگاه ها و بیان مفاهیم متفاوت در باب شهر اسلامی را شاهد میگردد.
نتیجه گیری: نتایج نشان میدهد شهر و شهرسازی اسلامی، باید به اصول کلی اسلام رجوع کند و وارد جزئیات نشود و برای شکلگیری شهر از قوه عقل پیروی شود. این اصل سبب پیروزی اصول کلی اسلام بر شهر خواهد شد. بهعنوان راهکار پیش رو در مطالعات شهرسازی اسلامی می توان به نقشه جامع مدیریت اسلامی با نام نجما اشاره کرد که بهعنوان یک سند بالادستی و جامع می تواند در حوزه پژوهش به مطالعات حوزه اسلامی در شاخه های مختلف ورود کرده و مکمل مطالعات میانرشتهای باشد.
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
تأثیر دو غلظت شوری ۳۵ و ۴۰ واحد در هزار بر پارامترهای تغذیهای (شاخص رودهای، مواد آلی و بازده جذب) و رفتار نقب زدن روزانه خیار دریایی، Holothuria parva، بررسی شد. برآیند کلی نتایج، اختلاف معنیداری را بین شاخص رودهای در بخشهای ابتدایی و انتهایی روده خیار دریایی در دو شوری نشان نداد، اما بیشترین میانگین میزان شاخص رودهای ، مواد آلی و بازده جذب برای شوری ۴۰ در هزار محاسبه شد. بنابراین بهنظر میرسد این خیار دریایی در وضعیت شوری ۴۰ در هزار نسبت به وضعیت شوری ۳۵ در هزار دارای فعالیت تغذیهای بهتری باشد.
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
کیفیت آب رودخانه تجن در استان مازندران براساس جوامع بیمهرگان کفزی و شاخصهای فیزیکی و شیمیایی با نمونهبرداری ماهانه از ۶ ایستگاه در ۸۰ طول کیلومتر از این رودخانه از از مهر ۱۳۹۰ تا شهریور ۱۳۹۱ (یک سال) بررسی شد. نمونهبرداری از بیمهرگان کفزی با دستگاه سوربر با ابعاد ۳۰/۵×۳۰/۵ سانتیمتر و با چشمه تور ۶۰ میکرون با ۳ تکرار در هر ایستگاه انجام شد. بزرگ بیمهرگان کفزی شناسایی شده در این مطالعه به ۳۱ خانواده، ۱۲ راسته و ۵ رده تعلق داشتند که کمترین و بیشترین فراوانی در کل ایستگاههای مورد مطالعه بهترتیب مربوط به خانواده Psychodidae و Chironomidae بود. بر اساس نتایج شاخص زیستی هیلسنهوف (Hilsenhoff Family Biotic Index)، ایستگاههای مطالعاتی در ۴ طبقه کیفی عالی، خوب، مناسب و نسبتاً ضعیف قرار گرفتند که بهترتیب ایستگاه ۱ و ۵ کمترین و بیشترین مقدار شاخص زیستی هیلسنهوف را نشان دادند. همچنین بیشترین مقدار شاخص تنوع شانن- وینر در ایستگاه ۱ و کمترین مقدار در ایستگاه ۲ مشاهده شد. بررسی شاخصههای فیزیکی و شیمیایی بیانگر کاهش اکسیژن محلول در ایستگاههای ۲ و ۵ و افزایش TDS در ایستگاه ۲ و نیتریت و آمونیوم در ایستگاه ۳ بود. نتایج همبستگی پیرسون بین شاخصهای زیستی و متغیرهای فیزیکوشیمیایی ارتباط معناداری را بین DO،TDS ، EC، PO۴ و سرعت جریان با شاخصهای HBFI و تنوع شانن نشان داد. این تحقیق نشان داد که بهطور کلی آلودگیهای وارد شده به ایستگاههای ۲ و ۵ کیفیت آب این ایستگاهها در رودخانه تجن را کاهش داده است.
دوره ۳، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
حکمروایی مدیریت شهری زمانی بیان میشود که قصد بر این باشد در اداره شهر با تسهیل فرایند، ایجاد و افزایش مشارکت شهروندان چارچوب مدیریت شهری شکل گیرد. در این نقطه است که ارزیابی چارچوبهای حکمروایی مدیریت شهری در سطح شهر وارد شده و به کارگیری میشود. چالش زمانی رخ میدهد که در ارزیابی این چارچوبها، مولفههایی فراعملکردی ورود کنند. با این تفاسیر، مسئله اصلی در کلان شهر تهران ورود مصلحت اندیشی در حکمروایی مدیریت شهری مطرح میشود. سوال اصلی این است که حکمروایی مدیریت شهری که با هدف تسهیل مشارکت شهروندان در اداره شهر و ایجاد و افزایش این نوع مشارکت میباشد، نقش مصلحت اندیشی در چارچوب حکمروایی مدیریت شهری به چه اندازه است؟ در این پژوهش، روش PROMETHEE به عنوان یکی از بهترین روشهای تصمیم گیری شناخته شد. چرایی انتخاب روش این است که، معیارهای متعددی را برای مقایسه میان روشها در نظر گرفته است. برخی از این معیارها شامل: سهولت استفاده، تفسیر پارامترها، پایداری نتایج، میزان تعامل کاربر با مدل و سهولت درک نتایج میباشد. چارچوب حکمروایی مدیریت شهری کلانشهر تهران از ۱۴ مولفه اصلی و ۵۳ مولفه فرعی تشکیل شده است. که ۱۴ مولفه اصلی شامل: پاسخگویی، شفافیت، مشارکت، اثربخشی، برابری، پایداری، چشم انداز و برنامه ریزی، مشروعیت و بوروکراسی، ظرفیت مدنی، ارائه خدمات، اقتصاد کارآمد، ارتباطات، امنیت و مصلحت است. مولفه مصلحت با توجه به شرایط وضع موجود حاکمیت ایران بهعنوان یک مولفه مطرح شد که اثر کاملا چشم گیری را در بررسیهای انجام شده نشان داده است.