جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای اتونی
دوره ۹، شماره ۳۹ - ( مرداد و شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده
عیاری که قدمت آن در ایران به پیش از اسلام میرسد، پدیدهای اجتماعی ـ سیاسی به حساب میآمد که خاستگاه اصلی آن، جامعۀ پیشهورِ شهری بود. این طبقه، در میان تودۀ مردم چنان جایگاهی داشتند که بیشتر قهرمانان داستانهای عامه را عیاران تشکیل میدادند. نفوذِ کار و کردار و اعمال عیارانه، صرفاً منحصر به اینگونه داستانها نمیشد، بلکه در منظومههای پهلوانی پارسی نیز، گاهگاهی، آثار و نشانههایی از آن را میبینیم. با رواج نَقل و نقالی در ایران، نفوذ ادبیات عیاری در داستانهای حماسی و پهلوانی شدت گرفت و اوج حضور اینگونه ادبیات را در پیدایش چهرهای نوظهور بهنام رستم یکدست/ کُلهدست شاهدیم. این چهرۀ نوظهور که ساخته و پرداختۀ ذهنِ خلاق و عامهپسند نقالان بود، قهرمانی است که روبهروی رستم و ایرانیان میایستد و سیمای پهلوانیِ قوم ایرانی را بهچالش میکشد. نگارنده با بررسی تاریخ و ادبیات عیاری در ایران و جهان اسلام، سعی بر آن دارد تا مؤلفههای عیاری را در اعمال و رفتار رستم یکدست/ کُلهدست به تصویر بکشد و علاوه بر آن، با تحلیل ذاتِ دوگانۀ عیاری در تاریخ اجتماعی و سیاسی، شخصیت دوگانۀ رستم یکدست را بررسی کند.
دوره ۱۰، شماره ۴۵ - ( مرداد و شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
کشتی یکی از قدیم ترین فعالیت های رزمی/ ورزشی بشر بوده است که قدمت آن (با احتیاط و حدس) شاید به نخستین ایام پیدایش انسان بر روی زمین برسد. کشتی نه تنها در بـین ایرانیـان باستان، بلکه در میانِ بسیاری از اقوام کهن سابقه داشته و از اهمیـت بسـیاری بررـوردار بـوده اســت. هردنــد، ورزش/ رزمِ ک،شــتی، ورزش ملــی مــا ایرانیــان اســت و قــدیم تــرین اســناد باستان شنارتیِ ایران در این زمینه، به حدود سه هزار سال پیش باز مـی گـردد، ولـی بـا کمـال شگفتی، از دوران باستان تا اواخر عهد قاجار، به غیر از بخش هایی از چند رسالۀ کوتـاه، و نیـز چند منظومه و شعرِ مختصر (که همگی مربوط به عهد تیموری به بعد هستند)، در هیچی از آثار تاریخی، حماسی و عامیانه ــ حتّی منظومه های پهلوانیای دون شاهنامه ، گرشاسب نامـه ، بهمن نامه و ... ــ به گستردگی و فراری، به آیین کشتی و اصطلاحات و انواع فنون آن پرداخته نشده است. طومارهای نقالی و منظومه هـای پهلـوانی متـاخر ازجملـه منـابعی هسـتند کـه تـا حدودی، این نقیصه را مرتفع می سازند و اطلاعات ذی قیمتـی درمـورد قـوانین، اصـطلاحات، سنت ها و فنون کشتیِ رزمی و پهلوانی در اختیارِ روانندگان قرار میدهند. از آنجا که این منابع ارزشمند، تا به حال مورد توجه پژوهشگرانِ ورزش باستانی نبوده اند، بدین روی، نگارنده بر آن است تا در این جستار به این امر بپردازد.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
دیوارهای برشی فولادی (ssw) برای مقابله با نیروهای جانبی زلزله و باد در ساختمان ها به ویژه در ساختمان های بلند در سه دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این پدیده نوین که در جهان به سرعت رو به گسترش است در ساخت ساختمان های
جدید و همچنین تقویت ساختمان های موجود به ویژه در کشورهای زلزله خیزی مانند آمریکا و ژاپن به کار گرفته شده است. از نظراجرایی، سیستمی بسیار ساده است و پیچیدگی خاصی در آن وجود ندارد. از مزایای اصلی این دیوارها می توان به شکل پذیری بالا و مقاومت زیاد آن ها اشاره کرد. در این مقاله رفتار دیوار برشی فولادی ساخته شده از ورق های صاف و موج دار بررسی و منحنی های over_ push و دوره ای آن ها تحت بارگذاری چرخه ای ارزیابی شده است. طبق بررسی های انجام شده در این مقاله، دیوارهای برشی فولادی موج دار شکل پذیری پایین تری نسبت به دیوارهای برشی با ورق صاف دارد. در این پژوهش همچنین معلوم شد با این که در جابجایی های پایین، ورق موج دار مقاومت بالایی دارد؛ ولی رفتار دیوار برشی با ورق صاف نسبت به دیوار برشی موج دار پایدارتر است. جذب انرژی دیوار برشی صاف نسبت به دیوار برشی موج دار بیشتر است. بنابراین استفاده از دیوار برشی با ورق صاف در مناطق با خطر زلزله خیزی زیاد توصیه می شود.
دوره ۱۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
ترکیب فناوریهای نوین در آموزش زبان بهطور چشمگیری فراگیر شده است و در حال حاضر بهمنزلۀ ابزارهای مفیدی در آموزش زبان انگلیسی کاربرد دارد. در راستای این روند، اعتقاد بر این است که بهکارگیری فناوریهای نوین در آموزش و یادگیری تلفظ زبان انگلیسی تأثیرگذار است. به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی تأثیر آموزش زبان از طریق واقعیت مجازی بر تلفظ زبانآموزان نوجوان ایرانی انجام شده است. برای این منظور، ۱۸ زبانآموز (۶ تا ۱۲ ساله) برای شرکت در مطالعه در آزمایشگاه رباتیک اجتماعی ـ شناختی دانشگاه صنعتی شریف دعوت شدند. ابتدا، تلفظ آنها توسط پیشآزمون تلفظ از طریق مرورگر Speechace اندازهگیری شد. بعد، در محیطی مجازی، در طول ده جلسۀ نود دقیقهای، شرکتکنندگان دستورالعملهایی را درمورد تمامی موارد تلفظشده در آزمون دریافت کردند (شامل واکه های / ɪ / و / i / و واکههای / ʊ / و / u / ) که از طریق بازی واقعیت مجازی توسط یک ربات انساننما اجرا شد. موضوعات آموزشی در غالب جملات ساده و مکالمات کوتاه بود. درنهایت، محققان پسآزمون را بررسی کردند و نتایج آزمون زوجی نشان داد که در عملکرد زبانآموزان قبل و بعد از جلسههای آموزشی تفاوت معناداری وجود دارد. این مطالعه نشان میدهد که بازیهای شبیهسازیشده در محیط واقعیت مجازی میتوانند در افزایش مهارتهای تلفظ زبانآموزان به کار گرفته شوند. به علاوه، واقعیت مجازی روشی نوین برای تدریس و یادگیری زبان انگلیسی را در محیطی کارآمد و لذتبخش ایجاد می کند.
دوره ۱۱، شماره ۵۴ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
یکی از رایجترین موضوعات در طومارهای نقالی، همسانیها و همانندیهایی است که بین برخی بنمایهها و شخصیتهای داستانی وجود دارد، که میتوان علل متعددی را برای آن برشمرد. یکی از این علتها، تقلید نقالان و قصهگزاران از روایتها و شخصیتهای محبوب و مشهور قصههای عامیانه در ساختِ آن شخصیتها و بنمایههای همسان است. هدف از این پژوهش، بررسی همسانیها و مشابهتهای دو چهره معروف طومارهای نقالی، یعنی «رستم یکدست» و «فرهنگ دیوزاد» است که میتوان آن را برآمده از الگوبرداری نقالان از شخصیتهای عیّارپیشه قصههای ماجراجویانه ادب عامه دانست. این مقاله که به روش توصیفی ـ تحلیلی و با بهرهگیری از منابع کتابخانهای صورت پذیرفته است، همانندیهای رستم یکدست و فرهنگ دیوزاد را در سه حیطه «ویژگیهای ظاهری»، «کُنشها» و «تواناییها» مورد بررسی قرار داده و انواعی را برای آنها برشمرده است. نتیجه پژوهش، نشاندهنده آن است که با ورودِ «ادب پهلوانیِ رسمی» به «ادبیات عامه» و شکلگیری طومارهای نقالی شاهنامه، چهره و شخصیتِ همسانِ رستم یکدست و فرهنگ دیوزاد براساس شخصیتپردازی عیارانِ قصههای عامیانه شکل گرفته است؛ بهگونهای که در بسیاری موارد، با دیگر پهلوانان و شخصیتهای ادب پهلوانیِ پارسی متمایز و متفاوتند. البته با احتیاط، این فرضیه را نیز میتوان مطرح کرد که ممکن است بهعلت قدمتِ اعمالِ عیارانه رستم یکدست در طومارهای نقالی نسبت به فرهنگ دیوزاد، شخصیت و کردارهای او، نقشی «پیشنمونه» را برای ساختِ شخصیت فرهنگ دیوزاد داشته است.
دوره ۱۳، شماره ۶۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۴ )
چکیده
از بین همه منابعِ پیش و پس از اسلام که به زندگی و شخصیت ضحاک پرداختهاند، مفصّلترین و متنوعترین روایتها، مربوط به روایتهای نقالانِ شاهنامه است. این روایات اگرچه از نظر ساختار و چارچوبِ کُلّی، دنبالهرو شاهنامه فردوسیاند، ولی در آنها، داستانها و اشاراتی بسیار بدیع و نادر دیده میشود که در منابعِ کهن، بهندرت نمونههایی از آن را میتوان یافت. این پژوهش که به روش توصیفی ـ تحلیلی و با بهرهگیری از منابع حماسی، تاریخی و طومارهای نقالی ـ طومارهایِ چاپشده و برخی دستنویسهای نقالی که هنوز به چاپ نرسیدهاند ـ صورت پذیرفته است، به ناگفتههایی از داستان ضحاک در روایات نقالان میپردازد و داستانها و اشاراتی را بازگو میکند که در شاهنامه و ادب پهلوانی، بیپیشینه است. نتیجه پژوهش نشاندهنده آن است که ناگفتههای داستانِ ضحاک به روایت نقالان، یا از ابداعات قصهگویان و نقالاناند، یا در برخی اشاراتِ متون کهنی غیر از شاهنامه ریشه دارند که تغییرِ شکل داده و به طومارهای نقالی راه یافتهاند، و یا از داستانهایِ شخصیتهای حماسی و اسطورهای الگوبرداری کردهاند.
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
افزایش مقاومت کمانشی و فراکمانشی پوستههای استوانهای جدارنازک فولادی به جهت کاربردهای گوناگون این سازهها دارای اهمیت زیادی است. جهت مقاومسازی پوستههای استوانهای فولادی روش مرسوم استفاده از رینگهای فولادی میباشد. ولی استفاده از این روش با توجه به شرایط کارگاهی و اینکه ممکن است سازه تحت بار بوده و حامل محتویات باشد به جهت استفاده از جوشکاری توام با خطرات آتشسوزی بوده و عملا در این گونه سازهها امکان استفاده از این روش وجود نخواهد داشت. بنابراین با توجه به موضوع فوق، در این تحقیق با توجه به مزایای ایده استفاده از CFRP به عنوان مصالح جدید و بصورت جایگزین حلقههای تقویتکننده فولادی، برای مقاوم سازی پوستههای استوانهای جدار نازک تحت فشار جانبی یکنواخت مورد تحقیق قرارگرفته است. در این تحقیق آزمایشگاهی از نوارهای CFRP بعنوان تقویت کننده در مقابل کمانش پوسته در محل های معین در ارتفاع پوسته استفاده شده است. نتایج آزمایشات نمونهها نشان میدهد که نوارهای CFRP ظرفیت کمانشی و فراکمانشی پوستههای جدارنازک را به مقدار قابل ملاحظهای افزایش میدهند. نتایج آزمایشگاهی حاکی از برآورد بالای ظرفیت پوسته ها توسط روابط آئین نامه ای و روابط تئوری است و نیز نتایج نمونه های آزمایشگاهی مطابقت خوبی با نتایج تحلیلهای عددی غیر خطی دارد.