۱۵ نتیجه برای آصفی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
افزایش دما در حوادثی نظیر آتش سوزی همواره یکی از دغدغه های مهندسان می باشد که در صورت عدم مهار آتش سوزی، ممکن است به فروپاشی کلی سازه منجر شود. سازه های بتنی به دلیل مقاومت، در دسترس بودن و تاب آوری مناسب در برابر آتش سوزی همواره مورد استفاده مهندسان ساختمان هستند. مقاومت کششی بتن کمتر از مقاومت فشاری آن است و به همین دلیل پژوهشگران در تلاشند که با بهبود مقاومت کششی بتن، مقاومت آن را در برابر آتش سوزی و گرم شدن افزایش دهند. بتن حاوی الیاف فولادی به علت مقاومت کششی بالای فولاد، از مقاومت فشاری و کششی مطلوبی برخوردار است. در این پژوهش نمونه های بتن با استفاده از الیاف فولادی دوسر خم به مقادیر ۵/۰، ۱ و ۲/۱ درصد حجمی بتن و فوق روان کننده در درصد های ۵/۰، ۱ و ۳/۱ درصد وزنی سیمان تولید شد و سپس نمونه های عمل آوری شده بتن ۲۸روزه، پس از حرارت دهی با دماهای متفاوت به دو روش خنک شدن تدریجی با هوای محیط و مه پاشی (آب پاشی)، تحت آزمایش های مقاومت فشاری، مقاومت کششی (تست برزیلی) و سرعت موج عبوری امواج فراصوت (تست آلتراسونیک) قرار گرفت. نتایج بیانگر بهبود مقاومت کششی در سه درصد حجمی الیاف بترتیب به مقدار ۶/۱۴، ۸/۱۶ و ۵/۶۴ درصد نسبت به بتن بدون الیاف شد و همچنین مقاومت فشاری بتن پس از تحمل گرمای ۲۵۰ درجه سانتی گراد و خنک سازی به روش مه پاشی به ترتیب دارای ۵/۴۴، ۶/۳۱ و ۳/ ۹ درصد و در روش خنک سازی تدریجی با هوا به ترتیب ۳/۴۳، ۹/۴۴ و۵۰ درصدی مقاومت فشاری شد.
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
در دهه های اخیر سق فهای باز و بسته شونده به دلیل قابلیت های آن ها در دستیابی به یک معماری انعطاف پذیر و پویا مورد توجه معماران و مهندسان قرار گرفته است. مشارکت انواع ساختما نها از جمله مرا کز ورزشی، استخرها در ایجاد یک معماری پایدار، تطبیق پذیری با شرایط محیطی، کاهش مصرف انرژی، و پاسخگویی مناسب به الزامات عملکردی یک بنا
در جهت آسایش کاربران آن، استفاده از این گونه سقف ها را در فضای معماری افزایش داده است.
ساخت بسیاری از این بناها به دلایل سازه ای و زیباشناسی با انواع فرم های منحنی ساخته می شود. از سوی دیگر، طراحی سقف های باز و بسته شونده بر روی سقف با سطوح و سازه های منحنی به سبب ماهیت ظاهری آن ها نسبت به سطوح مسطح پیچیده تر می باشد. در این مقاله سعی شده است که الگویی از نحوه باز و بسته شدن سقف به همراه مجموعه ای از ساختار سازه ای و مکانیزم مکانیکی مناسب به عنوان استخوان بندی سازه ای و حرکتی که قابلیت استفاده در سطوح منحنی را داشته باشد، ارائه گردد. ایده طرح استفاده از میله های متحرک بر روی سقف با سطوح منحنی و قوسی با دهانه متوسط و حرکت دورانی آن ها می باشد.
دوره ۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
ﭼﮑﻴﺪه: ایران یکی از ﮐﺸﻮرﻫﺎی زﻟﺰﻟﻪﺧﯿﺰ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ دﻓﻌﺎت ﻣﺘﺤﻤﻞ زﻟﺰﻟﻪ ﻫﺎی ﺗﺎریخی و ﺗﻠﻔﺎت ﺑﯽﺷﻤﺎر ﺷﺪه اﺳﺖ. یکی از دﻻیل ﺗﻠﻔﺎت ﺳﺎﺧﺖ ﺑﻨﺎﻫﺎی ﺑﺎ ﻣﺼﺎﻟﺢ بنایی، ﺳﺎﺧﺘﺎر ﻧﺎﻣﻨﺎﺳﺐ ﺳﺎزهای آﻧﻬﺎ اﺳﺖ. یکی از راهﺣﻞﻫﺎ، ﻣﻘﺎومﺳﺎزی و ﺑﻬﺴﺎزی ﺳﺎزهﻫﺎی این ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎ در ﺑﺮاﺑﺮ ﻧﯿﺮوی ﺟﺎﻧﺒﯽ زﻟﺰﻟﻪ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﻫﺰینه ﮐﻤﺘﺮی را درﺑﺮﻣﯽﮔﯿﺮد. ﺳﺎزهﻫﺎی ﻣﺼﺎﻟﺢ ﺑﻨﺎیﯽ ﺳﻬﻢ ﺑﺴﯿﺎر زیادی از ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﺟﻬﺎن را ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص دادهاﻧﺪ. این ﺳﺎزهﻫﺎ دارای وزن زیاد، ﻣﻘﺎوﻣﺖ و ﺷﮑﻞﭘﺬیری ﭘﺎیینی ﻫﺴﺘﻨﺪ و در ﻣﻘﺎﺑﻞ زﻟﺰﻟﻪ آﺳﯿﺐﭘﺬیر ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﻟﺬا ﺑﺎید ﺗﻘﻮیت ﺷﻮﻧﺪ. ﻫﺪف اﺻﻠﯽ ﻣﻘﺎومﺳﺎزی، ﮐﺎﻫﺶ آﺳﯿﺐﭘﺬیری ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن از ﮔﺰﻧﺪ آﺳﯿﺐﻫﺎی زﻟﺰﻟﻪ اﺳﺖ. در ﺑﺴﯿﺎری از روشﻫﺎی ﻣﻘﺎومﺳﺎزی ﻧﻮین، دﺧﺎﻟﺖﻫﺎی ﻧﺎﻣﻨﺎﺳﺒﯽ ﺑﺮ ﭘﯿﮑﺮه ﺑﻨﺎ و ﻣﻌﻤﺎری ﺑﻪویژه از ﻟﺤﺎظ ﺑﺼﺮی ﺑﺮ ﺟﺎی ﻣﯽﻣﺎﻧﺪ ﮐﻪ در ﺗﻀﺎد و ﺗﻘﺎﺑﻞ آﺷﮑﺎر ﺑﺎ ﻣﻌﻤﺎری ﻣﻮﺟﻮد و ﻋﺎﻣﻠﯽ ﺑﺮای ﮐﻢارج و ﺑﻬﺎﮐﺮدن آن اﺳﺖ. ﻫﺪف این ﭘﮋوﻫﺶ، ﺗﻮﺳﻌﻪ یک روش ﺟﺪید ﺑﺮای ﻣﻘﺎومﺳﺎزی ﻟﺮزهای ﺑﺮای دیوارﻫﺎی آﺟﺮی ﻏﯿﺮﻣﺴﻠﺢ اﺳﺖ. در این ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺳﻌﯽ ﺷﺪه اﺳﺖ ﺑﻪ روش ﻣﻘﺎومﺳﺎزی این ﺑﻨﺎﻫﺎ ﺑﺎ ﺑﻬﺮهﮔﯿﺮی از ﻓﻨﺎوری ﮐﺎﺑﻞﻫﺎی ﻓﻮﻻدی ﺑﺎ اوﻟﻮیت ﺑﯿﺎن ﻣﻼﺣﻈﺎت ﮐﯿﻔﯽ ﻣﻌﻤﺎری و ازﺑﯿﻦﺑﺮدن ﺑﺴﯿﺎری از ﻣﻌﺎیب ﺷﯿﻮهﻫﺎی ﭘﯿﺸﯿﻦ و ﻧﯿﺰ ﺑﺎ درﻧﻈﺮﮔﺮﻓﺘﻦ اﻟﺰاﻣﺎت ﺗﻘﻮیت و ﻣﻘﺎومﺳﺎزی ﻓﻨﯽ ﺑﺎ اﺻﻮل و ﻗﻮاﻋﺪ ﺗﻮازن و ﺗﻌﺎدل ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ﺣﻔﺎﻇﺖ ﻣﻌﻤﺎری ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﺑﻨﺎیی، ﭘﺮداﺧﺘﻪ ﺷﻮد. در ﭘﺎیان این روش، ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺤﺎﺳﺒﺎت ﻋﺪدی و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻧﺮم اﻓﺰار SAP روی دیوار آﺟﺮی ﭘﯿﺸﻨﻬﺎدی ﻣﻮرد ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻗﺮار ﻣﯽﮔﯿﺮد. ﻧﺘﺎیج ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﺪ ﮐﻪ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﺮﺷﯽ و در ﻧﺘﯿﺠﻪ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻟﺮزهای این ﻧﻮع دیوارﻫﺎ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ دیوارﻫﺎی ﻣﻌﻤﻮﻟﯽ اﻓﺰایش ﻣﯽیاﺑﺪ.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: باسیلوس سرئوس باکتری گرم مثبت و اسپورزایی است که بهطور وسیعی در طبیعت انتشار دارد. بسیاری از سویههای این باکتری باعث مسمومیت غذایی با علایم اسهال و استفراغ میشوند. بیماریهای نوع اسهالی توسط انتروتوکسینهای همولیزین HBL، غیرهمولیتیک NHE و سیتوتوکسین K ایجاد میشود. برنج یکی از غذاهای پرمصرف در ایران است که ممکن است توسط باسیلوس سرئوس آلوده شود. هدف از این تحقیق بررسی حضور ژنهای انتروتوکسیژنیک کمپلکس NHE باسیلوس سرئوسهای جدا شده در تعدادی برنجهای خردیداری شده استان زنجان بود.
مواد و روشها: تعداد ده نمونه برنج بهطور تصادفی از فروشگاهها خریداری شد. از هر نمونه برنج و با استفاده از محیط کشت انتخابی (PEMPA)، باسیلوس سرئوس جداسازی شد. روی این کلونیهای جدا شده آزمونهای تأییدی بیوشیمیایی انجام گرفت، همچنین تشخیص مولکولی باسیلوس سرئوس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی انجام شد. سپس نمونههای تأیید شده از نظر باسیلوس سرئوس برای ژنهای کمپلکس NHE با آغازگر های اختصاصی و با روش PCR چندگانه بررسی شدند.
نتایج: مطابق یافتهها تمام نمونههای برنج مورد مطالعه با باکتریهای باسیلوس سرئوس آلوده بودند و در هشت نمونه از باکتریهای جدا شده ژنهای کمپلکس NHE مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به این که باسیلوس سرئوس میتواند دماهای بالا را تحمل کند، در برنج پخته شده اسپورها میتوانند در اثر حرارت مجدد جوانه بزنند. PCR چندگانه برای کمپلکس NHE روش سریع و مطمئنی برای شناسایی باسیلوس سرئوس انتروتوکسیژنیک از غیرانتروتوکسیژنیک است. با وجود آنکه که برنج رژیم اصلی ایران است، مطالعه کمّی از نظر میکروبیولوژی روی این ماده غذایی صورت گرفته است. افزایش اطلاعات درباره بیماریزایی و شیوع ژنهای مهم در مسمومیت غذایی میتواند در پیشگیری از مسمومیتهای غذایی مؤثر باشد.
دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
استفاده از امواج فراصوت به عنوان پیش تیمار نوین برای خشک کردن مواد غذایی در سالهای اخیر مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر پیش تیمار فراصوت (۵۹ کیلوهرتز و زمان ۱۰ دقیقه) بر برخی خواص فیزیکی و شیمیایی برگ گیاه پولک (Stachys schtschegleevii Sosn.)خشک شده با استفاده از هوای گرم در دماهای ۴۰، ۵۰ و ۶۰ درجه سانتیگراد با سرعت جابجایی هوای ۱ متر بر ثانیه است. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که کمینه زمان خشک شدن، فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی و بیشینه سرعت خشک شدن، جذب مجدد آب و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت (m۲/s۱۰-۱۰ ×۵۲/۴ تا ۱۰-۱۰×۴۲/۲) در نمونههای پیش تیمار شده با فراصوت مشاهده شد؛ علاوه بر این انرژی فعالسازی در نمونههای فراصوت نشده نسبت به نمونههای فراصوت شده کمتر بود. برازش مدلهای ریاضی سرعت خشک کردن با دادههای تجربی نشان داد که مدل پیج میتواند به طور رضایت بخشی منحنی سرعت خشک کردن برگ گیاه پولک خشک شده در هوای گرم را با ضریب همبستگی بالا (۹۹۸/۰(R۲ = ، حداقل ریشه میانگین مربعات خطا (۰۲۱۰۹/۰RMSE=) و کای اسکور (۰۰۰۵۸/۰ = c۲) توصیف کند.
دوره ۱۴، شماره ۷۲ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
هویج یکی از سبزیجات غنی از ویتامین و مواد معدنی میباشد که بهصورت خام و سرخ شده استفاده می شود؛ کاهش محتوای روغن محصولات سرخ شده به منظور ارتقا سطح سلامت جامعه امری ضروری و حایض اهمیت به شمار می رود. به جهت اطلاعات نا کافی در زمینه انجام پیش تیمارهای مناسب قبل از سرخ کردن عمیق و سطحی برای دستیابی به محصول کمچرب با خواص کیفی مطلوب و کمترین میزان چروکیدگی؛ پژوهش حاضر طراحی گردید، این پژوهش با به کارگیری پیشتیمارهای آنزیمبری (۰، ۵/۲ و ۵ دقیقه)، دما (۴۰ - ، ۰ و۴۰ درجهی سلسیوس) و زمان نگهداری در آن دما (۱، ۲و ۳ ساعت) به جهت تعیین پیشتیمار مناسب با استفاده از روش آماری RSM، در هر دو نوع سرخ کردن عمیق و سطحی انجام گردید، تیمارهای آنزیم بری نشدهای که در دمای ۴۰ درجهی سلسیوس به مدت زمان ۲ ساعت خشک گردیده بودند، با دارا بودن کمترین میزان جذب روغن، کمترین مقدار چروکیدگی و مقدار بالای رطوبت به عنوان تیمار بهینه انتخاب شدند.
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
آگاهی از روابط بین متغیرهای مختلف قبل و طی فرآیند سرخ کردن عمیق از طریق انجام مدلسازی میتواند راه حل مناسبی برای کنترل بهینه شرایط فرآیند و در نتیجه افزایش کیفیت محصول سرخ شده نهایی باشد. در این پژوهش، با به کارگیری روش آماری سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تاثیر متغیرهای مستقل شامل آنزیم بری، غوطه وری در غلظت های مختلف محلول کلریدسدیم (۳، ۵ و ۷ درصد) و سپس خشک کردن تحت خلأ (در دمای ۶۰ درجه سلسیوس به مدت۱، ۲ و ۳ ساعت) قبل از فرآیند سرخکردن عمیق و تاثیر زمان سرخ کردن (در سه زمان ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ ثانیه) بر میزان جذب روغن و خواص کیفی قطعات سرخ شدهی بادنجان صورت گرفت. معادلات بدست آمده بیانگر آن است که متغیرهای مستقل تاثیر معنی داری (۰/۰۵>P) بر پارامترهای مورد بررسی دارند و موثرترین متغیر، اثر زمان خشک کردن تحت خلأ میباشد. همچنین متغیر آنزیمبری در تمامی تیمارهای مورد بررسی دارای اثرات معنی داری بوده و به رغم کاهش میزان جذب روغن، دارای اثرات نامطلوبی بر روی خواص کیفی نظیر افزایش چروکیدگی و تغییرات رنگ می باشد و به طورکلی بهینه سازی متغیرهای مورد بررسی نشان داد، نمونه های غوطه ور شده در محلول کلریدسدیم ۳ درصد و خشک شده به مدت ۲ ساعت و سرخ شده به مدت ۴۰ ثانیه دارای حداقل میزان محتوای روغن (۱/۷۰ گرم روغن بر گرم ماده خشک بدون روغن)، محتوای رطوبت (۵/۷۰ گرم آب به گرم ماده خشک بدون روغن)، درصد چروکیدگی (۳/۲درصد) و تغییرات رنگ نسبت به نمونه شاهد (۲۵=∆E) می باشند.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۰ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
ترکیبات زیست فعال میوه زغال اخته به عنوان آنتی اکسیدانهای قدرتمند شناخته شده اند. پایداری این ترکیبات و سایر عصارههای آنتوسیانینی بسیار حایز اهمیت بوده و درون پوشانی روشی مناسب برای افزایش پایداری این ترکیبات میباشد بطوریکه باعث افزایش کاربرد ترکیبات زیست فعال در زمینههای غذایی، دارویی و آرایشی میگردد. در این تحقیق، فعالیت آنتیاکسیدانی ترکیبات زیست فعال محصور شده عصاره استخراجی زغال اخته توسط نانوکیوبوزومهای پوشش داده شده با روکش رودهای و رهایش آن در شرایط شبیه سازی شده محیطهای گوارشی بررسی شد. عصاره استخراجی به دو شکل ، درون پوشانی شده در نانو کیوبوزومهایی با روکش رودهای و عصاره آزاد، برای تعیین اثر حفاظتی درون پوشانی بر روی ثبات ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانها مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده میانگین اندازه ذرات و مقدار زتا پتانسیل نانو کیوبوزومها به ترتیب۴ ± ۳/۴۹ نانومتر و ۵± ۱۶- میلی ولت بود. همچنین نتایج FTIR نشان داد که هیچگونه بر همکنشی بین عصاره زغال اخته و نانوکیوبوزومها صورت نگرفته است عصاره فقط بصورت فیزیکی درون آنها قرار گرفته است.
واژگان کلیدی: آنتی اکسیدان، نانو کیوبوزوم، ترکیبات زیست فعال، زغال اخته، پلی فنل ها، برون تنی
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
سرخ کردن عمیق یک روش رایج در آمادهسازی سریع ماده غذایی با ویژگیهای حسی مطلوب میباشد. میزان جذب روغن، تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند شرایط فرایند (دما و زمان)، پیشتیمارها، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی ماده غذایی، منشاء روغن، ترکیب شیمیایی روغن و موارد دیگر میباشد. هدف از این پژوهش بررسی پیش تیمار فراصوت و آنزیمبری بر روی کیفیت فیزیکی و ترمودینامیکی هویج سرخ شده تحت شرایط عمیق میباشد. در این پژوهش رطوبت، محتوای روغن، دانسیته ظاهری، ضریب انتشار موثر رطوبت مورد بررسی قرار گرفت و میزان چروکیدگی توسط شبکه عصبی نیز مدلسازی شد. نتایج نشان داد که استفاده از پیشتیمارهای تلفیقی فراصوت و آنزیمبری باعث کاهش چروکیدگی، کاهش جذب روغن، افزایش دانسیته ظاهری در دمای ۱۶۰ درجه سانتیگراد و افزایش ضریب انتشار موثر رطوبت در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد میباشد. همچنین مدلسازی چروکیدگی با شبکه عصبی نیز نشان دهنده همبستگی و همپوشانی بسیار خوب مقادیر پیشبینی شده توسط شبکه در مقابل مقادیر واقعی است.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
رخ کرن یکی از روشهای متداول در پخت سریع مواد غذایی با ویژگیهای حسی مطلوب و همچنین یک فرآیند مهم فراگیر و متنوع در نظر گرفته میشود. از آنجایی که امروزه تمایل به مصرف مواد غذایی سرخ شده با محتوای روغن پایینتر افزایش یافته است لذا با اعمال پیشتیمارهایی نظیر آنزیمبری و فراصوت میتوان سبب کاهش جذب روغن از محصول سرخ شده و بهبود خصوصیات حسی مواد غذایی شد. در این پژوهش پیشتیمار آنزیمبری با آب داغ با دمای ۸۵ درجه سانتیگراد به مدت ۲ و ۴ دقیقه و پیشتیمار اولتراسوند تحت فرکانس ۳۷ کیلوهرتز در دو زمان ۲۰ و ۴۰ دقیقه اعمال شد. تاثیر پیش تیمارهای فوق بر میزان جذب روغن و خصوصیات حسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشاندهنده افزایش ضریب انتشار رطوبت با افزایش دما در تمام پیشتیمارها به دلیل خروج سریعتر رطوبت از ماده غذایی است. بطوری که بیشترین میزان ضریب انتشار رطوبت در دمای ۱۹۰ درجه سانتیگراد مشاهده گردید. با افزایش دمای سرخ کردن، محتوای روغن در ماده غذایی کاهش یافت. در مورد محتوای رطوبت تفاوت معنی داری بین نمونه شاهد و نمونه های آنزیم بری شده و تیمار شده با اولتراسوند وجود دارد (P<۰/۰۵). در بین نمونه های تیمار، تفاوت معنی داری بین نمونه آنزیمبری شده در ۲ دقیقه و نمونه آنزیم بری شده در ۴ دقیقه وجود نداشت (P>۰/۰۵). چروکیدگی در تمام تیمارهای فوق کاهش یافت به طوری که در نمونههای پیشتیمار شده با اولتراسوند به مدت ۲۰ و ۴۰ دقیقه در مقایسه با نمونههای شاهد و آنزیمبری شده چروکیدگی کمتری را داشتند. با این حال اختلاف بین نمونههای پیشتیمار اولتراسوند به مدت ۲۰ دقیقه با نمونههای آنزیمبری شده معنیدار نبود (P>۰/۰۵).
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
در پژوهش حاضر، ﻧﺤﻮه ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺿﺮیﺐ اﻧﺘﻘﺎل ﺣﺮارت ﺟﺎﺑﺠﺎیﯽ روغن

طی ﻓﺮآیﻨﺪ ﺳﺮخﮐـﺮدن عمیق ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﺮای ایﻦ ﻣﻨﻈﻮر، با ثابت نگهداشتن دمای روغن به عنوان محیط انتقال دهنده حرارت، تغییرات دمایی سیبزمینی مکعبی شکل، در مرکز و دو کناره راست و چپ خلال در طول سرخکردن با ترموکوپل سهکاناله اندازهگیری شد. دمای ﻋﻤﻠﯿﺎتی ﺳﺮخﮐﺮدن
۱۵۰ ،
۱۶۰ و
C°۱۷۰ درنظر گرفته شد. دمای ترموکوپلها در فواصل زمانی
۱۰ ثانیه به وسیلهی دیتالاگر ثبت گردید. به علت عدم وجود ﺗﻐﯿﯿﺮات معنیدار در دمای مکانهای مختلف انتخابی برروی خلال، دمای مرکز در طول فرایند سرخشدن به عنوان دمای موثر انتخاب گردید. همچنین پارامتر انتقالحرارت شامل ضریب جابجایی روغن در بازه
۱۲۸_۵۱۵ W/m۲.K محاسبه و تعیین شد. ﻧﺘﺎیﺞ ﻧﺸﺎن داد، ﺿﺮیﺐ اﻧﺘﻘﺎل ﺣﺮارت جابجایی در دﻣﺎﻫﺎی ﺑﺎﻻ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ افزایش ﻧﺮخ ﺧﺮوج رﻃﻮﺑﺖ و ایجاد تلاطم در روغن بالاتر است. با افزایش دمای روغن، کاهش محتوی روغن و کاهش محتوی رطوبت خلالها مشاهده گردید. پارامترهای انتقالجرم شامل ضریب نفوذ موثر رطوبت
(
) در محدوده
۹,۱۲×۱۰-۹ _۱,۳۱×۱۰-۸ m۲/s و ضریب جذب روغن
(
) در محدوده
۱,۲۶×۱۰-۵_۱,۵۲×۱۰-۵ m۲/s محاسبه و تعیین شد. سپس با استفاده از ضرایب محاسبه شده، مدلسازی انتقالحرارت و جرم توسط معادلات ریاضی انجام گرفت و معادلات مربوطه با روش جداسازی متغیرها حل شد. در پایان شبیه سازی با نرمافزار کامسول نسخه
۵,۳a انجام گرفت و پروفایلهای بدست آمده نیز ارائه گردید.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
سیر یکی از محصولات مهم کشاورزی در ایران و یکی از منابع عمده تحصیل ارز برای کشور میباشد. با توجه به ضایعات بالا در این محصول جهت نگهداری، افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت آن لازم است از روشهای مناسب نگهداری مانند خشککردن استفاده شود. در این تحقیق، ورقههای سیر بصورت لایه نازک در دماهای۵۰،۶۰،۷۰ درجه سلسیوس و در دو نوع خشککن تحت خلاء و هوای داغ خشک شدند. سپس مناسبترین مدل برای توصیف سینتیک خشککردن ورقههای سیر بصورت لایه نازک در محدوده دما و نوع خشککن به کاررفته، توسعه دادهشد. ضریب نفوذ موثر رطوبت، مقدار انرژی فعالسازی، چروکیدگی، قابلیت جذب مجدد آب نمونههای سیر طی فرایند خشککردن مورد اندازهگیری قرارگرفت. در تحقیق حاضر با بررسی۹ مدل تجربی مختلف و با محاسبه معیارهای آماری R۲,RMSE,x۲ بین دادههای تجربی و نتایج پیش بینی شده توسط هر مدل، ، مناسبترین مدل توصیف کننده سینتیک خشککردن ورقههای نازک سیر مدل پبج انتخاب شد. نتایج نشان داد که مقادیر ضریب نفوذ موثر رطوبت ورقههای سیر برای دماهای مختلف و در دو نوع خشککن در محدوده ۹-۱۰ × ۵/۱ تا ۹-۱۰ × ۶/۶ مترمربع بر ثانیه متغیر است. تغییرات ضریب نفوذ رطوبت به عنوان تابعی از دمای هوای خشککردن با رابطه آرنیوس توصیف گردید و مقدار انرژی فعالسازی بین۶۷۳/۱۴ و ۱۷۵/۵۳ کیلوژول بر مول محاسبه شد. همچنین نتایج بیانگر آن بود که چروکیدگی محصول به دمای هوا و نوع خشککن وابسته نمیباشد و قابلیت جذب مجدد آب نمونههای سیر با کاهش محتوی رطوبت آنها بطور جزئی افزایش پیدا کرد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۴ - ( مرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به آثار نامطلوب بستهبندیهای بر پایه پلیمرهای نفتی، امروزه مواد بستهبندی زیستتخریبپذیر (بیوپلیمرها) بیشتر مورد توجه مطالعات و صنایع مرتبط قرار گرفته است. البته در مقایسه با بستهبندیهای رایج، این نوع از بستهبندیهای جدید دارای نقاط ضعفی هستند که البته تا حدی با استفاده از روش تهیه کامپوزیت و بویژه استفاده از فناوری نانو تاحدی مرتفع شده است. از جمله رویکردهای جدید در این زمینه، گنجاندن نانوذرات فلزات و اکسید آنها جهت بهبود خصوصیات فیلمهای بستهبندی مورد استفاده میباشد. از اینرو، در مطالعه حاضر، تاثیر افزودن نانو ذرات اکسیدروی (۰، ۵/۲ و ۵%) و بتاگلوکان (۰، ۱۰ و ۲۰%) بر ویژگیهای شیمیایی و میکروبی فیلم زیستتخریبپذیر ژلاتین در طی نگهداری فیله مرغ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی فیلمها نسبت به نمونه شاهد، افزایش بازدارندگی هم نسبت به جذب رطوبت و هم نسبت به نفوذپذیری به بخار آب داشته است که این امر نویدبخش قابلیت بهبود فیلمهای زیستتخریبپذیر با استفاده از بتاگلوکان و نانوذرات اکسید روی میباشد. همچنین، با توجه به نتایج آزمونهای انجام شده میتوان گفت که فیلمهای حاوی نانوذرات اکسیدروی خاصیت ضدمیکروبی داشته بطوریکه فیلم حاوی بالاترین سطح نانوذرات (۵%)، بیشترین خاصیت ضدمیکروبی را نسبت به سایر نمونهها در برابر هر چهار گونه میکروارگانیسم شاخص مورد مطالعه نشان داد از اینرو با توجه به نتایج بهدست آمده از آزمایشهای انجام شده، فیلم نانوبیوکامپوزیت با ۵ % درصد نانو اکسیدروی و ۲۰ % بتاگلوکان، به عنوان مناسبترین فیلم، جهت بستهبندی فیله مرغ معرفی میگردد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه تمایل به مصرف روغن بزرک به عنوان منبع گیاهی غنی از اسیدهای چرب امگا-۳ افزایش یافته است. اما مقدار اسیدهای چرب غیراشباع زیاد روغن بزرک، آن را شدیداً مستعد اکسیداسیون میکند. در این پژوهش، برای تولید پودر روغن بزرک با پایداری بیشتر، پودر برگ رزماری در ۳ سطح (۵، ۱۰ و ۱۵ % روغن (w/w)) و ۳ نسبت مختلف از روغن بزرک و سلولز ریزبلور (۵۰:۵۰، ۵۰:۷۵ و ۵۰:۱۰۰) با هم مخلوط شدند. نتایج نشان دادند که با پودر کردن روغن و با افزودن برگ رزماری، سرعت افزایش عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و اسیدیته در طول نگهداری به طور معنیداری (۰۵/۰ > p) کاهش یافت. نگهداری در یخچال (ºC ۴) نسبت به دمای محیط (ºC ۲۵)، در افزایش پایداری اکسیداسیونی نمونهها در طول نگهداری مؤثرتر بود. با افزایش غلظت سلولز ریزبلور و نیز برگ رزماری، پایداری اکسیداسیونی افزایش یافت. برگ رزماری همچنین موجب افزایش ترکیبات فنلی، کلروفیلها و کاروتنوئیدها در نمونهها شد. مخلوط کردن روغن با سلولز ریزبلور باعث کاهش معنیدار (۰۵/۰ > p) سرعت تجزیه ترکیبات فنلی، کلروفیل و کاروتنوئید شد. نتایج این پژوهش نشان داد که با مخلوط کردن روغن بزرک با سلولز ریزبلور و برگ رزماری، میتوان محصولی پودری با پایداری اکسیداسیونی مناسب تهیه کرد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۵ - ( تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
در این تحقیق، تاثیر نوع آنزیم (آلکالاز و پپسین) و زمان فرآیند (۳۰۰-۵۰ دقیقه) بر درجه هیدرولیز و شاخصهای آنتیاکسیدانی شامل مهاررادیکال آزاد DPPH، ABTS، هیدروکسیل،قدرت احیاءکنندگی، و شلاتهکنندگی یونهای آهن و مس پروتئین لوبیا سفید ارزیابی شدند. همچنین، ترکیب اسیدهای آمینه (انواع اسیدهای آمینه آبگریز، آنتیاکسیدان) و ویژگیهای ساختاری (FTIR) پروتئین اولیه و هیدرولیزشدهها بررسی شدند. نتایج نشان دادند که هیدرولیز آنزیمی موجب بهبود ویژگیهای آنتیاکسیدانی میشود. همچنین، ترکیب اسیدهای آمینه تاثیر قابل توجهی بر ویژگیهای آنتیاکسیدانی میگذارد. از سوی دیگر، نوع آنزیم و زمان فرآیند هیدرولیز بر درجه هیدرولیز و فعالیت آنتیاکسیدانی هیدرولیزشدهها تاثیر داشتند. بدین شکل که، بالاترین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH (۸۲,۴%)، ABTS(۵۸,۳%)، قدرت احیاءکنندگی (۰.۹۷)، مهار رادیکال هیدروکسیل (۵۷.۵%)، و شلاتهکنندگی یونهای آهن (۵۳.۷%) و مس (۱۲.۱%) تحت تاثیر نوع آنزیم و زمان فرآیند قرار گرفتند. در بین تیمارهای مختلف، بالاترین مقدار این شاخصها (به جز شلاته کنندگی یون مس) مربوط به هیدرولیزشده با آنزیم آلکالاز بود. ویژگیهای ساختاری پروتئین لوبیا سفید ارزیابی و هیدرولیز آنزیمی موجب تغییر در نواحی آمیدی (۱ و ۲) و همچنین در معرض قرار گرفتن برخی گروههای نهفته شد. نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر مثبت هیدرولیز آنزیمی بر تولید هیدرولیزشدههای با خاصیت آنتیاکسیدان با قابلیت استفاده در صنایع غذایی بودند.