۲۸ نتیجه برای آرمین
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
افزایش دما در حوادثی نظیر آتش سوزی همواره یکی از دغدغه های مهندسان می باشد که در صورت عدم مهار آتش سوزی، ممکن است به فروپاشی کلی سازه منجر شود. سازه های بتنی به دلیل مقاومت، در دسترس بودن و تاب آوری مناسب در برابر آتش سوزی همواره مورد استفاده مهندسان ساختمان هستند. مقاومت کششی بتن کمتر از مقاومت فشاری آن است و به همین دلیل پژوهشگران در تلاشند که با بهبود مقاومت کششی بتن، مقاومت آن را در برابر آتش سوزی و گرم شدن افزایش دهند. بتن حاوی الیاف فولادی به علت مقاومت کششی بالای فولاد، از مقاومت فشاری و کششی مطلوبی برخوردار است. در این پژوهش نمونه های بتن با استفاده از الیاف فولادی دوسر خم به مقادیر ۵/۰، ۱ و ۲/۱ درصد حجمی بتن و فوق روان کننده در درصد های ۵/۰، ۱ و ۳/۱ درصد وزنی سیمان تولید شد و سپس نمونه های عمل آوری شده بتن ۲۸روزه، پس از حرارت دهی با دماهای متفاوت به دو روش خنک شدن تدریجی با هوای محیط و مه پاشی (آب پاشی)، تحت آزمایش های مقاومت فشاری، مقاومت کششی (تست برزیلی) و سرعت موج عبوری امواج فراصوت (تست آلتراسونیک) قرار گرفت. نتایج بیانگر بهبود مقاومت کششی در سه درصد حجمی الیاف بترتیب به مقدار ۶/۱۴، ۸/۱۶ و ۵/۶۴ درصد نسبت به بتن بدون الیاف شد و همچنین مقاومت فشاری بتن پس از تحمل گرمای ۲۵۰ درجه سانتی گراد و خنک سازی به روش مه پاشی به ترتیب دارای ۵/۴۴، ۶/۳۱ و ۳/ ۹ درصد و در روش خنک سازی تدریجی با هوا به ترتیب ۳/۴۳، ۹/۴۴ و۵۰ درصدی مقاومت فشاری شد.
دوره ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
تلاش برای توصیف عمل طراحی بهعنوان فرآیند، ریشه در نظریه سیستمها دارد. بنابراین اشاره میشود که بسیاری از مسایل طراحی و برنامهریزی محیطی از عناصر ناهمگونی ساخته شدهاند که در تعامل با یکدیگر قرار دارند، دارای ویژگیهای پیدایش هستند، در طول زمان ادامه پیدا میکنند و با شرایط در حال تغییر سازگار میشوند. ازاینرو طراحان و برنامهریزان توجه ویژهای به تفکر محاسباتی کردهاند. با وجود آن که طی سالهای اخیر روشهای مدلسازی محاسباتی و شبیهسازی موفقیتهای زیادی را کسب کردهاند، اما همچنان بسیاری از آنها در نمایش پدیده پیدایش، ایجاد تعامل میان عاملهای ناهمگن و رویارویی با پدیدههای توزیعشده در طول زمان ناتوان باقیماندهاند. در چند سال اخیر، پارادایم مدلسازی عاملمحور مورد توجه قرار گرفته است تا توصیفی از نحوه رفتار این گونه مسایل ارایه و نتایج متعدد بالقوه، در قالب طیف وسیعی از گزینهها و پیشبینی آینده مورد بررسی قرار گیرد. هدف این مقاله بررسی مدلسازی عاملمحور و تبیین خطوط فکری اصلی آن در کاربردهای معماری و بررسی شکافهای تحقیقاتی است. بدینمنظور ۲۰۳ مقاله مرتبط در بازه زمانی ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۶ بررسی شد. سپس مقالات براساس موضوعات مشترک گروهبندی شدند، و هر دسته تبیین شد تا وضوح بیشتری از چشمانداز پیشرو برای مطالعات آتی فراهم شود. مطالعات نشان داد که استفاده از این مدلها میتواند بینشهای بیشتری در فرآیندهای برنامهریزی، طراحی و مداخلات محیطی فراهم آورد، همچنین بررسی خطوط اصلی فکری در کاربردهای آن نشان میدهد که در این حوزه طراحی مشارکتی دیگر مورد توجه طراحان نیست و رباتها از زمینههای جدید و نوظهور این حوزه هستند.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
ایجاد ظرفیت، بر درک موانعی که مردم، دولتها و سازمانها را از تحقق اهداف توسعه باز میدارند، متمرکز میشود و به آنها امکان دستیابی به نتایج توسعه را میدهد. هدف این پژوهش ارائه یک تحلیل مفهومی از مؤلفهها و نتایج ظرفیت پایدارسازی سازمانی بخش آموزش عالی برای پاسخگویی به انتظارهای جامعه است. جهتگیری پژوهش حاضر، توسعهای و روششناسی آن با تمرکز به کلمهها، موشکافی و دقت در متن بهمنظور تجزیه، توصیف، تشریح و تفسیر متون از راه ایجاد کدهای اولیه و کدگذاری، تحلیل مضمون با رویکرد قیاسی میباشد. جامعه آماری این پژوهش، خبرگان دانشگاهی آشنا به سیاستگذاری در بخش آموزش عالی و مجموعه اسناد و مقالههایی بود که با سؤالها و متغیرهای پژوهش ارتباط داشتند. نمونهگیری در این بخش هدفمند که از طریق روش زنجیرهای به تعداد سیزده نفر انتخاب شد. در این بخش برای جمعآوری دادهها از روش مصاحبه نیمهساختاریافته استفاده شد. برای کنترل کیفیت تحلیل مضمون، از روایی تئوریک با رویکرد دریافت نظرات متخصصان بهعنوان کمیته تخصصی و راهنما و ضریب کاپای کوهن استفاده شد. با تأیید گروه کانونی و برآورد ضریب ۷۶۱/۰، یافتههای پژوهش از قابلیت اعتبار و اعتماد لازم برخوردار بود. نتایج نشان میدهد که ظرفیتسازی سازمانی پنج مضمون اصلی توسعه راهبردی، ساختاری، سیستمی و فرایندی، فرهنگی، منابع و زیرساختها و یک مضمون پاسخگویی اجتماعی بهعنوان پیامد پدیده موردمطالعه دارند. دراینراستا پیشنهاد میشود تا سطوح تحلیل فردی و محیطی نیز در ظرفیتسازی مطالعه شود.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده- در این مطالعه قاب های خمشی فولادی دوگانه با دیوار برشی بتنی و با تعداد طبقات ۸، ۱۲ و ۱۵، تحت دو الگوی بارگذاری دینامیکی طیفی و استاتیکی معادل که در اغلب آیین نامه های معتبر دنیا استفاده می شوند و بر اساس ایده توزیع یکسان مقاومت در اعضا طراحی شده اند. سپس این قاب های دوگانه تحت شش زمین لرزه شدید قرار گرفته و با کمک تحلیل دینامیکی غیر خطی، توزیع خسارت در آن ها محاسبه و بررسی شده است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که با وجود توزیع یکسان مقاومت در اعضا و طبقات، توزیع خسارت کلی در طبقات و در انواع اعضای سازه ای ساختمان اعم از تیر، ستون و دیوار برشی، یکسان نیست. هم چنین نتایج بیانگر این واقعیت هستند که تنها بررسی میانگین توزیع خسارت کلی در طبقات و در انواع اعضای سازه ای برای ارزیابی خسارت لرزه ای کافی نبوده و باید خسارت موضعی وارد شده به هر یک از اعضای سازه ای نیز به طور مستقل مورد توجه خاص قرار گیرد. چرا که انهدام موضعی اعضا می تواند انهدام کلی سازه را به دنبال داشته باشد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه مواد معطر کاربرد وسیعی در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی دارند. با توجه به گرایش روزافزون مصرفکنندگان به استفاده از محصولات طبیعی، زیستتبدیلی با استفاده از میکروارگانیسمها به یک روش جالب توجه برای تولید ترکیبات معطر تبدیل شده است. گاما-دکالاکتون یک استر حلقوی معطر با عطر و طعم مشابه هلو است. مخمر یارروویا لیپولیتیکا قادر به زیستتبدیلی سوبسترای ارزان قیمت روغن کرچک به ماده ارزشمند گاما-دکالاکتون میباشد. شروع این فرایند با هیدرولیز این روغن به وسیله آنزیم لیپاز به اسید ریسینولئیک آغاز شده سپس با کوتاه شدن زنجیره به وسیله بتا-اکسیداسیون ادامه یافته و در نهایت با لاکتونیزاسیون پایان مییابد. در این تحقیق، تولید گاما-دکالاکتون از طریق روش سطح پاسخ (RSM) توسط سویه جهش یافته این مخمر با توانایی تولید مقادیر بالای لیپاز بهینه شد. بدین منظور چهار عامل روغنکرچک، عصاره مخمر، پپتون و pH هرکدام در پنج سطح مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس تجزیه و تحلیلهای آماری روابط حاکم بر متغیرهای آزمایش، یک مدل ریاضی برای روابط حاکم بین متغیرهای آزمایش بدست آمد. بهترین مقادیر برای روغنکرچک ۳۵ میلیلیتر در لیتر، عصاره مخمر۶ گرمدرلیتر، پپتون ۵/۸ گرمدر لیتر و برای pH عدد ۴ به دست آمد. مقادیر پیشنهادی به صورت تجربی مورد آزمایش قرار گرفتند که در نتیجه ۱۲۶ میلی گرم در لیتر گاما-دکالاکتون توسط سویه مخمر تولید شد که مقدار محصول تولید شده در مقایسه با شرایط غیربهینه ۴۶ درصد افزایش را نشان داد. نتایج این تحقیق میتواند برای مقرون به صرفه کردن تولید زیستی گاما-دکالاکتون از روغن کرچک با فرآیند زیستتبدیلی میکروبی به کار رود.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده
تپه قبرستان در فروردین ۱۳۸۳ به وسعت شش هکتار مورد بررسی ژئوفیزیک قرار گرفت. هدف از تحقیقات ژئوفیزیک شناسایی قبور عصر آهن و بخشهای صنعتی هزاره چهارم قبل از میلاد در محوطه مورد اشاره بوده است. این طرح به طور مشترک بین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، موسسه باستان شناسی دانشگاه تهران و دپارتمان علوم باستان شناسی دانشگاه برادفورد به انجام رسید. در این پژوهش تیم تحقیق موفق به شناسایی کانالهای کشاورزی عصر آهن، قبور هزاره اول و شناسایی بخشهای صنعتی هزاره چهارم قبرستان شدند. نتایج این بررسی از آن جهت مهم است که راه را برای تحقیقاتی آتی دانشگاه تهران در دشت قزوین را هموار کرده است. مقاله حاضر به بحث درباره اهداف، روشها و برخی از نتایج ژئوفیزیک تپه قبرستان پرداخته است.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۸- )
چکیده
در این گزارش، ساخت و مشخصه یابی یک نانوژنراتور پیزوالکتریک با جریان خروجی مستقیم را بر اساس نانوصفحات اکسید روی ارایه می دهیم که قابلیت تحریک توسط امواج فراصوت منتشره در آب را دارد. نانوصفحات اکسید روی بروش هیدروترمال بروی لایه آلومینیوم رشد داده شده و بعنوان الکترود پایینی پیوند اهمی با نانوصفحات برقرار میکنند، در حالیکه لایه نیکل بعنوان الکترود بالایی با نانوصفحات پیوند شاتکی برقرار خواهد کرد. پس از ساخت و اندازه گیری خروجی نانوژنراتور، با در نظر گرفتن مشخصات ساختاری نانوژنراتور اقدام به طراحی بلور فونونی یک بعدی نمودیم تا بتوانیم بکمک جایگزیده کردن موج فراصوت ورودی، بصورت موج ایستا در محل نانوژنراتور پیزوالکتریک راندمان تبدیل انرژی نانوژنراتور را افزایش دهیم. بلور فونونی طراحی شده از چیدمان متناوب صفحات موازی استیل در محیط آب تشکیل شده و دو طرف نانوژنراتور را احاطه میکند. بلور فونونی مذکور بنحوی طراحی شده است که تراز میانی ایجاد شده در گاف عبوری آن، با در نظر گرفتن نانوژنراتور بعنوان نقص بلوری، منطبق با فرکانس تحریک مورد استفاده باشد. نتایج شبیه سازی بدست آمده بهبود فشار اعمالی به نانوژنراتور به اندازه حدود ۱۲,۳ برابر، برای نانوژنراتور احاطه شده با بلور فونونی نسبت به نانوژنراتور بدون بلور فونونی را تایید میکند.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۲۸ )
چکیده
تعتبر آراء الطالقانی السیاسیه خلیط من آراء ابی الأعلی المودودی وأبی الحسن الندوی مع النظریه التقلیدیه الشیعیه والنظره الإعتدالیه للعلامه النائینی. أمّا وجوه هذا الکیان فمتباینه الهیئه والتکوین. ومن المحتمل أن یکون سبب هذه المناقضات فی نظریات الطالقانی فی مجال الحریات السیاسیه والإجتماعیه والتی تطرّقنا إلی بعضها فی هذا المقال، بالإضافه إلی اقتضاءات وحقایقَ محتومه لا مناصَ منها هی نتیجه تفاعل عناصر هذا الکیان قد أرغم الطالقانی أحیاناً أن یعترف رسمیاً بکافه الحقوق والحریات السیاسیه المدنیه والإجتماعیه المصرح بها فی بیان حقوق الإنسان لأعضاء المدرسه المارکسیه کحریه البیان، العقیده، حریه الجمعیات، ومنتدی الإرتباط، وحریه الإشتراک فی إداره شؤون المجتمع. ومن جهه أُخری یعتقد بتجرید اتباع الأدیان وأهل الذمه من أکثر الحقوق والحریات ولا حلّ لمثل هذه المناقضات فی الأفکار السیاسیه للطالقانی بالنسبه للقضایا السیاسیه المطروحه.
إنَّ هذه المناقضات تعکس بوضوح هذه الحقیقه القائله وبأی دلیل، مثل تهمیش طرح الحریه ک"مسئله" (problem) فی اجواء الخطاب الثوری المستند علی النضال ضد الإستعمار- الاستبداد والذی عاش أجواءَه، لا یعتبره مقداراً کافیاً فی دقّه المبانی الفلسفیه وحقوق الحریه.
دوره ۱۵، شماره ۷۹ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف این تحقیق بررسی اثر غلظتهای مختلف آب پنیر و محیط کشت والنه جهت تولید بیومس Dunaliella salina و ارزیابی خصوصیات بیوشیمیایی آن بود. بدین منظور سه فاکتور شامل غلظت محیط کشت والنه (صفر تا ۵۰ میکرولیتر)، درصد آب پنیر (صفر تا ۵ درصد) و زمان گرمخانه گذاری (صفر تا ۱۴ روز) در قالب طرح باکس بانکن شامل ۱۷ نمونه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش درصد آب پنیر و همچنین محیط کشت والنه، تراکم سلولی افزایش یافت ولی این افزایش از نظر آماری معنیدار نبود (۰۵/۰
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش به منظور تولید نوشیدنیهای پروبیوتیک شاهتوت و کرفس از باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم در دو غلظت ۱ و ۲ درصد در دمای محیط و یخچال استفاده شد. آزمونهای انجام شده شامل تعیین pH، اسیدیته قابل تیتر، شمارش زندهمانی میکروارگانیسمهای هدف و ارزیابی حسی بود. نتایج نشان داد که با گذشت زمان و رشد باکتری هدف در نوشیدنیهای شاهتوت و کرفس، pH به صورت معنی داری کاهش یافته است. نتایج حاصل از شمارش زنده مانی نشان داد که در میان تمام نمونهها، محلول آب شاهتوت حاوی ۲ درصد از باکتری نگهداری شده در یخچال بعد از ۲۸ روز نسبت به سایر نمونهها دارای بیشترین تعداد زندهمانی میکروارگانیسمها یعنی ۱۰۷×۲۵/۸ CFU/ml و همچنین آبمیوه کرفس حاوی ۲ درصد از باکتری پروبیوتیک نگهداری شده در یخچال بعد از گذشت ۲۱ روز نسبت به سایر نمونهها دارای بیشترین تعداد زندهمانی میکروارگانیسم یعنی۱۰۷×۰۲/۴ CFU/ml بود که دو نمونه مورد نظر در این شرایط هنوز با نام نوشیدنی پروبیوتیک قابل نامگذاری هستند. نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که خواص حسی نمونههای BLR۱ (آبمیوه شاهتوت حاوی ۱ درصد باکتری در یخچال)، BLR۲ (آبمیوه شاهتوت حاوی ۲ درصد باکتری در یخچال) و CLR۱ (آبمیوه کرفس حاوی ۲ درصد باکتری در یخچال) با نمونههای شاهد خود بدون تفاوت معنی داری هم امتیاز بودهاند اما به طور کلی نمونههای آبمیوه کرفس امتیاز بالاتری نسبت به آبمیوه شاهتوت کسب کردند. از یافتههای حاصل میتوان نتیجه گرفت که آب شاهتوت و کرفس بستر خام مناسبی جهت رشد باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم بودهاند.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
تقاضا برای شناورهای تندرو با توجه به کاربردهای مختلف، افزایش یافته است. کاهش نیروی مقاومت برای دستیابی به سرعتهای بالا، از اهداف مهم در راستای طراحی شناورهای تندرو است. ایجاد تونلهای جانبی طولی در بدنه باعث کاهش نیروی درگ میشود؛ اما طراحی شناور تنها با هدف کاهش مقاومت درست نبوده، بررسی پایداری و مانور نیز از فاکتورهای مهم است. در مقاله حاضر، با شبیهسازی عددی مانور دایروی به عنوان یک مانور استاندارد، کارایی شناور تونلدار مورد بررسی قرار گرفته است. دلیل بهکارگیری روش عددی، دقت بالا و قابل قبول در مقایسه با مدلهای ریاضی و هزینه کمتر نسبت به آزمونهای تجربی است. از بین تکنیکهای مختلف، در این کار با در نظر گرفتن حرکت مش به همراه شناور و ترکیب تکنیک مش لغزشی و حرکت انتقالی ناحیه به عنوان روشی کارا به مدلسازی مانور شناور پرداخته شد. از مزایای این تکنیک، کاهش زمان محاسبات و افزایش دقت حل است. گسستهسازی معادلات از نوع حجم محدود بوده، در شبیهسازی آشفتگی از مدلk-ω استفاده میشود. در مدلسازی سطح آزاد نیز مدل مختلط به روش سطح آزاد ترجیح داده شد. روش حل با نتایج تجربی یک شناور تکبدنه اعتبارسنجی شد. در بخش نتایج با ارائهی مسیر حرکت شناور در آزمونهای مختلف، تاثیر زاویه سکان، نیروی تراست و مود حرکتی شناور بر پارامترهای مانورپذیری شناور تونلدار بررسی میشود. نتایج نشان از بهبود مانورپذیری شناور تندروی تونلدار با نزدیک شدن به مود پروازی دارد؛ بهطوریکه با افزایش سرعت و در نزدیکی مود پروازی، قطر تاکتیکی تا ۷,۵ درصد نسبت به مود جابهجایی کاهش مییابد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
کامپوزیت های لایه ای الیاف–فلز نسل جدیدی از کامپوزیت های هیبریدی هستند که نسبت مقاومت به وزن زیادی دارند. خواص مکانیکی مناسب که تلفیقی از خواص فلزات و کامپوزیت های الیافی است، باعث شده تا این کامپوزیت ها کاربرد گسترده ای در صنایع، به ویژه صنایع هوایی پیدا کنند. افزودن آلیاژ حافظه دار در کامپوزیت های لایه ای الیاف-فلز، به دلیل خاصیت سوپرالاستیسیته آلیاژ، باعث می شود که این آلیاژ در حین ضربه با تشکیل حلقه هیسترزیس، انرژی زیادی را جذب کند و خواص ضربه ای کامپوزیت های لایه ای الیاف–فلز افزایش یابد. در پژوهش حاضر، تاثیر پیش کرنش های مختلف سیم های آلیاژ حافظه دار از جنس نیکل-تیتانیم دما بالا به صورت تجربی در این نوع کامپوزیت ها در برابر ضربه کم سرعت با استفاده از دستگاه ضربه افتان، بررسی شد. در قسمت فلزی کامپوزیت های لایه ای الیاف–فلز، از ورق آلیاژ آلومینیم ۲۰۲۴-T۳ و در قسمت کامپوزیتی از الیاف شیشه و رزین اپوکسی استفاده شد. تعداد ۶ سیم با پیش کرنش های ۱، ۲ و %۳ به منظور قرارگیری در کامپوزیت های لایه ای الیاف-فلز، بکار گرفته شدند. افزایش مقاومت در برابر ضربه این نوع کامپوزیت ها به واسطه افزایش پیش کرنش و همچنین جذب انرژی توسط آلیاژ حافظه دار به هنگام ضربه، از نتایج این تحقیق بود.
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله یک الگوریتم دو مرحلهای برای کنترل مایوالکتریک تناسبی بازوی ربات انساننمای سورنا ۳ ارائه میشود که از ترکیب نقاط قوت روشهای کنترلی مطرح در این حوزه یعنی کنترل الگو محور و کنترل همزمان تناسبی برای افزایش دقت تخمینها استفاده میکند. هدف از این تحقیق، ارائه یک واسط کاربری انسان-ربات میباشد که بین فعالیتهای الکتریکی ماهیچهای که به سیگنالهای الکترومایوگرام معروف هستند و زوایای درجات آزادی مفصل شانه متناظر با این ماهیچهها نگاشتی ایجاد کند. در مرحله اول از این الگوریتم، با استفاده از الگوریتم آنالیز تفکیک مربعی و الگوریتم رأی اکثریت، درجه آزادی فعال در هر لحظه شناسایی میشود. در این مقاله الگوریتمهای طبقه بندی معروف در حوزه کنترل مایوالکتریک به همراه بردار مشخصههایی متشکل از مشخصههای حوزههای زمان و فرکانس برای رسیدن به روش طبقه بندی آنالیز تفکیک مربعی با دقت بالای ۹۷% و یک بردار مشخصه برتر بررسی شدهاند. در مرحله دوم، با استفاده از نتیجه مرحله اول، یک شبکه عصبی با تأخیر زمانی در ورودی از بین چهار شبکه آموزش دیده برای هر چهار کلاس حرکتی مفصل شانه انتخاب میشود. این شبکه برای تخمین زاویه متناظر با سیگنال الکترومایوگرام همان درجهآزادی بکار میرود. مدل شبکه عصبی و آنالیز تفکیک در ابتدا با استفاده از دادههای خارج ازخط آموزش میبینند و با استفاده از دادههای برخط تست میشوند. دقت بدست آمده از تخمین زوایا مفاصل در حالت خارج ازخط و برخط و شبیهسازی مقاومت این روش در برابر تعدادی اغتشاش خارجی، حاکی از پیشرفت چشمگیری در این حوزه میباشد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این تحقیق، تولید کیک مناسب با چربی کاهشیافته به کمک فیبر تفاله سیب بهعنوان جایگزین چربی بود. پس از تهیه فیبر از تفاله سیب به روش استخراج آبی، ابتدا برخی ویژگیهای این فیبر ارزیابی شد. با توجه به مقدار چربی و انرژی پایین و مقدار فیبر خام، فیبر سیب استخراجشده قابلیت جایگزینی چربی بر پایه کربوهیدرات برای فرآورده
های آردی را داشت. در این پژوهش بهینهسازی فرآیند تولید کیک توسط سه فاکتور که شامل فیبر سیب با نسبت (۰ ،۵ ،۱۰ درصد) و روغن(۳۸/۱۶، ۴۷/۱۵، ۵۷/۱۴ درصد) در زمان ماندگاری ۰، ۱۵ و ۳۰ روز توسط روش سطح پاسخ صورت گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش میزان فیبر، رطوبت، چربی، سفتی و چسبندگی، فنریت کیکها افزایش و حجم کاهش یافت. با افزایش زمان ماندگاری، رطوبت، چربی،
aw افزایش و سفتی، چسبندگی، فنریت کیک کاهش یافت. بررسی نتایج این پژوهش حاکی از آن است که کیک حاوی ۱۶۳/۵ درصد فیبر و ۹/۱۴درصد روغن، در روز ۸ بهترین نمونه بود. بررسی نتایج نشان داد که استفاده از تفاله سیب در کیک میزان چربی را ۳/۹% نسبت به نمونه شاهد کاهش داده است. با توجه به نتایج بهینهسازی میزان رطوبت نمونه بهینه ۸۴۷/۲۲درصد، فعالیت آبی۸۵۰/۰، چربی ۰۱۸/۱۵ درصد، وزن مخصوص
(cm۳/g) ۷۳۷/۸۲، سختی(
N) ۸۰۹/۱، میزان فنریت (
cm) ۷۴۷/۰ و میزان چسبندگی ۳۹۲/۰تعیین گردید.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۲ - ( فروردین ۱۴۰۱ )
چکیده
افزودنیهای مواد غذایی مانند آنزیمها و هیدروکلوئیدها به طور گسترده در جهت بهبود محصولات نانوایی استفاده میشوند. با تعیین هدف افزایش حجم محصول و افزایش قوت آرد، در این تحقیق از آنزیم آلفاآمیلاز و هیدروکلوئید آلژینات سدیم در کنار یک تیمار شاهد، از ۸ تیمار آنزیم آلفا آمیلاز و هیدروکلوئید آلژینات سدیم (به ترتیب ۷۵ - ۰، ۱۵۰-۰، ۰-۱۵۰، ۰-۳۰۰، ۷۵-۱۵۰، ۷۵-۳۰۰، ۱۵۰-۱۵۰، ۳۰۰-۱۵۰ میلیگرم) برای افزودن به خمیر نان استفاده شد. سپس خواص رئولوژیکی آن توسط دستگاههای فارینوگراف و اکستنسوگراف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در بین کلیه تیمارها، تیمار ۵ (حاوی ۳۰۰ میلیگرم آلژینات سدیم) بهترین تیمار در فاکتورهای مورد بررسی از جمله زمان توسعهپذیری، ثبات، میزان جذب آب، پایداری، درجه سستی، عدد کیفی فارینوگرافی و مقاومت در برابر کشش بود. بنابراین استفاده میزان ۳۰۰ میلیگرم از هیدروکلوئید آلژینات سدیم برای افزایش حجم و افزایش قوت آرد پیشنهاد میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
مهمترین کاربرد فناوری نانو در صنایع مواد غذایی، تولید بسته بندی فعال با خاصیت ضد میکروبی، بستهبندی با خواص مکانیکی ویژه از نظر تبادل گاز و حرارت و نانوسنسورها در بستهبندی هوشمند است. این مطالعه بر آن بوده است تا به مطالعه اثر ضدمیکروبی نانوکامپوزیتهای نقره و مس تولید شده به روش اکستروژن بر باکتری های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس بپردازد. به طوری که نانوکامپوزیتهای محتوی نانو ذرات نقره و مس در درصدهای ۱، ۳، ۵ و ۷ درصد با روش اکستروژن تولید شدند و تحت آنالیزهای نانومتریک (SEM, TEM, XRD, EDS) قرار گرفتند. سپس آزمون ضدمیکروبی نانوکامپوزیتها با روش انتشار از دیسک برای اندازهگیری هاله عدم رشد در محیط کشت با سویه های تجاری باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی انجام شد. داده ها نشان داد که سایز نانوذرات مس و نقره در محدوده ی ۲۰ تا ۵۰ نانومتر قرار داشت و پراکندگی نانوذرات در سطح نانوکامپوزیتها به صورت یکنواخت بود و خلوص بالایی داشتند. آزمون ضد میکروبی نانوکامپوزیتها نشان داد که با افزایش درصد نانوذرات میزان قطر هاله ممانعت از رشد نانوکامپوزیتها به طور معنیداری افزایش یافت و میزان ممانعت از رشد نانوذرات نقره نسبت به مس بیشتر بود (۰۵/۰p≤). باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در مقایسه با اشرشیاکلی حساسیت بیشتری به نانوذرات مس و نقره نشان داد (۰۵/۰p≤). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که نانوکامپوزیت های نقره و مس با خاصیت ضد میکروبی بالا می توانند جهت بسته بندی فعال با خاصیت ضدمیکروبی در صنایع بسته بندی بهداشتی و مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده
منیزیم و آلیاژهای آن بهسبب خواص خود نظیر چگالی کم، زیستسازگاری و زیستتخریبپذیری نهتنها در کاربردهای هوافضا و الکترونیک، بلکه در زمینه پزشکی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. تنها محدودیت شکلپذیری و کرنش سختی کم آن بهمنظور ساختار هگزاگونال و تعداد محدود سیستمهای لغزش در دمای اتاق است. در نتیجه بهبود خواص مکانیکی با استفاده از تکنولوژیهای جدید حایز اهمیت است. در این پژوهش از روش جدید تغییر شکل پلاستیک شدید انبساط- اکستروژن هیدرواستاتیک بهمنظور بهبود ساختار و میکروسختی آلیاژ منیزیم استفاده شده است. بهمنظور بررسی اثرات فشار هیدرواستاتیک در بهبود توزیع کرنش و بررسی نیرو نیز از مطالعات عددی استفاده شده است. بهمنظور تردی منیزیم، فرآیند در دمای بالا انجام شده و با توجه به محدودیت سیال در دماهای بالا از مذاب پلیاتیلن بهعنوان سیال مقاوم در دمای بالا استفاده شده است. نتایج نشان داد که استحکام تسلیم و نهایی بهترتیب ۵۴ و ۴۳% بعد از یک پاس از فرآیند افزایش مییابد. همچنین ازدیاد طول نیز از ۴۶% افزایش مییابد. میکروسختی نیز افزایش داشته و میانگین آن از ۵۷ به ۷۰ویکرز رسیده است. نتایج ریزساختار نشاندهنده فوق ریزدانهشدن دانهها بعد از پاس اول است. مطالعات عددی نشان داده است که وجود فشار هیدرواستاتیک بالا در فرآیند در بهبود توزیع کرنش و بهبود ریزساختار کمک شایانی کرده است. این روش بسیار مناسب برای کاربردهای صنعتی به نظر میرسد چرا که قابلیت استفاده در تولید میلههای فوق ریزدانه با طول بلند در دماهای بالا را دارد.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
به دلیل در دسترس نبودن دادههای سه مولفه دورانی زلزلهها، تحلیل لرزهای ساختمانها معمولا تنها با اعمال مولفههای انتقالی انجام میشود. استاندارد ۲۸۰۰ برای در نظر گرفتن اثر مولفه پیچشی زلزله در تحلیل لرزهای این سازهها برون مرکزی اتفاقی را پیشنهاد نموده است. مقاله حاضر بر روی بررسی اثرات مولفه پیچشی بر پاسخ لرزهای سازههای ساختمانی با مشخصات دینامیکی متفاوت متمرکز شده است. علاوه بر این کفایت ۵ درصد برون مرکزی اتفاقی برای گنجاندن اثر مولفه پیچشی در تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی نیز مطالعه گردیده است. برای این منظور تعداد زیادی مدل یک طبقه سخت و نرم پیچشی با دوره تناوبهای انتقالی بین ۰۵/۰ تا ۲ ثانیه و سه مقدار خروج از مرکزیت ۰، ۱۵ و ۲۵% با استفاده از نرم افزار OpenSees مدلسازی شده و یکبار تحت تحریکات انتقالی و بار دیگر تحت تحریک انتقالی-دورانی قرار گرفتهاند. این مدلها مجددا طبق توصیه استاندارد ۲۸۰۰ با جابجایی مرکز جرم به میزان ۰۵/۰ بعد ساختمان در جهات مثبت و منفی بوسیله مولفههای انتقالی تحلیل شدهاند. در این تحقیق ۱۴ زلزله حوزه دور انتخاب شده و مولفه دورانی آنها بوسیله روشی غیر مستقیم بر پایه تئوری انتشار امواج لرزهای استخراج گردیده است. در مجموع بیش از ۲۶۰۰ تحلیل دینامیکی غیرخطی در این مطالعه پارامتریک انجام شده است. مقایسه پاسخهای حاصل از تحلیلها نشان میدهد که مولفه پیچشی زلزله اثر قابل ملاحظهای بر ساختمانها دارد و این اثر تابعی از مشخصات دینامیکی و پیچشی سازهها است. تغییرمکان سازه در اثر گنجاندن مولفه پیچشی در ترکیب بار لرزهای میتواند تا ۵۰% افزایش یابد. در ضمن نتایج بیان میدارد که ۰۵/۰ برون مرکزی اتفاقی برای شبیهسازی آثار مولفه پیچشی در تحلیل غیرخطی برای اکثر موارد جایگزین مناسبی نیست و منجر به نتایج غیرواقعی و دست پایین میشود.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۹ - ( شهریور ۱۴۰۲ )
چکیده
روغن زیتون به عنوان یک روغن خوراکی منحصر به فرد به دلیل داشتن مقادیر زیادی اسیدچرب غیر اشباع تک زنجیرهای، طعم دلپذیر، پایداری خوب و اثرات ویژه سلامت بخش مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، روغن های زیتون بکر ارقام آربیکینا، ماری، شنگه و زرد در منطقه طارم به لحاظ کیفی مورد بررسی قرار گرفت و پارامترهای استرول ها، اسیدیته، اندیس پراکسید و اندیس یدی ارزیابی گردید. کروماتوگرافی گازی برای تعیین و شناسایی استرول ها استفاده شد. نتایج نشان داد، میزان استرول در روغن های بکر ارقام آربکینا،شنگه، زرد و ماری با یکدیگر در سطح ۵درصد دارای اختلاف معنادار آماری بودند. فراوانترین استرول های موجود در تمام تیمارهای مورد بررسی شامل بتا سیتوسترول، دلتا۵اوناسترول و کمپسترول می باشد. میزان اسیدیته آزاد در نمونه روغن رقم ماری دارای بیشترین مقدار بود و در رقم آربکینا کمترین میزان را نشان داد. بیشترین میزان اندیس پراکسید در روغن رقم زرد و کمترین میزان، در رقم ماری مشاهده گردید. در نهایت میتوان گفت، پارامترهای مورد ارزیابی ارقام آربکینا، شنگه، زرد و ماری در محدوده مجاز استاندارد قرار داشتند و به لحاظ کیفی تفاوت قابل ملاحظه ای در بین این ارقام مشاهده نگردید.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( دی ۱۴۰۲ )
چکیده
کالوتروپیس پروسرا از خانواده Apocynaceae در ایران استبرق نامیده می شود. این گیاه در مناطق گرمسیری و سواحل جنوبی ایران و شمال آفریقا، آسیای خاورمیانه و آسیای جنوب شرقی روی تپه های ماسه ای ساحلی یافت می شود. در این پژوهش آزمایشگاهی، عصاره استبرق با استفاده از حلال آب استخراج شد. اثر ضد قارچی عصاره آبی استبرق بر سویههای آلترناریا آلترناتا، آلترناریا سولانی، ساکارومایسس سرویزیه و فوزاریوم سولانی بررسی شد. فعالیت ضد قارچی عصاره استبرق با روشهای دیسک دیفیوژن آگار (کربی-بوئر)، انتشار در چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی ارزیابی شد. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی استبرق با آنتی بیوتیک نیستاتین مورد بررسی قرار گرفت. بطور کلی، ساکارومایسس سرویزیه و آلترناریا سولانی به ترتیب با بالاترین و کمترین قطر هاله عدم رشد، حساسترین و مقاومترین سویههای قارچی نسبت به عصاره آبی استبرق بودند. بطوریکه قطر هاله عدم رشد برای ساکارومایسس سرویزیه و آلترناریا سولانی در حضور غلظت ۸۰ میلیگرم در میلیلیتر عصاره به ترتیب برابر با ۲۰/۱۳ و ۲۰/۸ میلیمتر بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی استبرق با آنتیبیوتیک نیستاتین برای تمامی سویههای قارچی حالت همافزایی مشاهده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای سویه ساکارومایسس سرویزیه به ترتیب ۱۶ و ۶۴ میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای آلترناریا سولانی به ترتیب ۱۲۸ و > ۵۱۲ میلیگرم بر میلیلیتر بود.