۲۹ نتیجه برای آذری
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
مطابق نظریه گفتمان، حقایق و رویدادها از طریق گفتمان و مجموعهای از معناها، تصورها، استعارهها و غیره بازنمایی میشوند. در این معنا، زبان، حقیقت را ایجاد میکند و تغییر میدهد؛ به این معنا که با زبان میتوان برداشتهای متنوعی از یک رویداد داشت و به دنبال آن مجموعه متفاوتی از گفتمآنها حاصل میشود؛ بنابراین، جهان اجتماعی محصول گفتمآن ها است. این موضوع، بر اساس نظریه برساختگرایی اجتماعی که در نقطه مقابل ذاتگرایی، ساختار واقعیت را جدا از ذهن انسان نمیداند، به این معنی است که برخی پدیدههای اجتماعی مانند برخی جرایم ساخته و پرداخته ذهن بشر و تحت تأثیر شرایط زمانی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی خاص تولید میشوند و نمیتوان جز در موارد خاص به عنوان یک واقعیت قدسی و تغییر ناپذیر به آن نگریست. بر این اساس، این پژوهش که از نظر نوع، کیفی و به لحاظ روش توصیفی ـ تحلیلی است، با به کارگیری روش تحلیل گفتمان و به منظور تشریح و بازبینی فهمهای بدیهی انگاشته شده در خصوص قانون حمایت از کودکان و نوجوانان (مصوب ۱۳۸۱) به دنبال بررسی امکان برساختزدایی از تعریف کنونیِ پدیده کودکآزاری (تجدیدنظر) و افزودن بر قلمرو مصداقی آن است. مهمترین نتیجه تحقیق حاکی از آن است که بیشتر جرایم و از جمله کودکآزاری و حتی تجویز کودکهمسری (موضوع ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی)، برساختههای اجتماعی قدرتمند و ماهرانه از واقعیتهای اجتماعیاند که پیوسته امکان برساختزدایی از آنها امکانپذیر است تا از این طریق، مجالی سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به دیگر برساختههای ممکن از آن پدیده داده شود که قرابت بیشتری با نفع عامه داشته باشد.
دوره ۶، شماره ۶ - ( شماره ۶ (پیاپی ۲۷)، ویژه نامه- ۱۳۹۴ )
چکیده
حرکت نحوی یکی از جذابترین بخشهای نظریۀ دستور همگانی است که از الگوهای آغازیِ این نظریه تا الگوهای متأخر امروزی، همگی جایگاه و اهمیت خود را حفظ کردهاند. توجیههای بسیاری برای چگونگی کارکردِ این فرایند نحوی در ساختهای زبانیِ زبانهای گوناگون ارائه شده است. با تلاشهای بسیارِ زبانشناسان ایرانی، هنوز بسیاری از مسائل مطرحشده در دستور همگانی ــ بهویژه دیدگاه کمینهگرا- در زبان فارسی بررسی نشده است.
در این پژوهش، با بررسی حرکتهای نحوی روبهپایین براساس کمینهگرایی، به نحو جملات فارسی و پیچیدگیهای این نوع حرکت دقیقتر نگریسته میشود. بر این اساس، ویژگیهای یگانه و تمایزدهندۀ حرکتهای روبهپایین در زبان فارسی معرفی و شِش نوع حرکت روبهپایین بررسی و توصیف میشوند که در اینمیان میتوان به حرکت هستۀ گروه مطابقه، گروه زمان و گروه نفی اشاره کرد. بهنظر میرسد با درنظرگرفتن امکان حرکت روبهپایین، میتوان توجیه بهتری از چگونگیِ نحو جملات فارسی و جایگاه گرههای نقشی صرفی در ساخت سلسلهمراتبی اشتقاق جملههای زبان فارسی ارائه کرد.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
قبایل عرب در سرتاسر شبهجزیره عربی میزیسته و در یک نقطه جمع نبودهاند. برخی در حضر و برخی در بادیه در پی آب و توشه به سر میبردهاند. بی گمان قبیلههایی که در بادیه میزیستهاند، روشهای خاص خود را در ادای واژگانی داشتهاند و این روشها با قبایل حضری متفاوت بوده و اثر بیشتری در تعدد لهجههای عربی و ویژگیهای هر لهجه داشته است. برخی تلفظها در شمار عناصر زبان قوم و در قلمرو واژگانی قرآن کریم قرار گرفت و در منطقهای، ادای کلمهای با حرفی غیر از حرف بهکار رفته در منطقۀ دیگر بود. هدف از این پژوهش، بررسی تحولات آوایی زبان عربی در قلمرو قرآن کریم از طریق رهگیری فرایند واجی ابدال درچارچوب زبانشناسی تاریخی بهمنظور تعیین نقش فرهنگ و اقلیم بر آواهای زبان عربی است.
روش این تحقیق، کتابخانهای است ونخست به انگیزههای عرب، در تلفظ به حرفی متفاوت پی میبریم وسپس با کنکاش درجغرافیای زیستی و تجوید زبانی عرب، سعی میکنیم به خاستگاه پدیدۀ ابدال برسیم و آنگاه نظام آوایی زبان عربی را در واکههایی که مخارج یا صفات مشترک دارند، بررسی میکنیم. آنگاه پدیدۀ ابدال را در نسبت میان حرف قدیم و حرف جدید واکاوی میکنیم و با طرح نمونههایی از آن، به نقش و سهم قبایل در این گونه از فرایندها پی میبریم.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
در این تحقیق اثربخشی ۴ نوع واکسن کشته شده ضد ویروس نکروز عصبی
(VNN) همراه با سه نوع ادجوانت به دو روش غوطه وری و تزریقی مورد ارزیابی قرار گرفت. ۵۴۰ ماهی ۱۰-۷ گرمی ازون برون
) stellatus Pallas ۱۷۷۱ Acipenser ( برای انجام آزمایش تهیه شد. واکسیناسیون در دو مرحله به فاصله یک ماه انجام شد که پس از یک ماه از دومین تکرار، مواجه سازی با ویروس زنده حاد انجام پذیرفت. در طی این مدت میزان مرگ و میر گروه های غوطه وری و تزریقی به ترتیب ۹/۱۲ درصد و ۸/۱۹ درصد در مقایسه با ۱۰۰ درصد مرگ و میر در گروه کنترل بود. خون گیری جهت ارزیابی فاکتور های ایمنی (سوپراکسید دیسموتاز، لیزوزیم) در چهار مرحله به ترتیب قبل از واکسیناسیون اول در دوره آداپتاسیون، بعد از واکسیناسیون اول، بعد از واکسیناسیون دوم به فاصله یک ماه از اولین واکسیناسیون و بعد از مواجهه سازی با ویروس زنده حاد انجام شد تا تغییرات در زمان قبل و بعد از مواجهه سازی با ویروس مشخص گردد.
نتایج نشان داد که واکسیناسیون به روش غوطه وری در گروه واکسینه شده با واکسن حاوی ادجوانت
IMS ۱۳۱۲ SEPPIC به طور قابل توجهی سطوح بالاتری از میزان سوپراکسید دیسموتاز
IU/MI ۱۷۴۵
(p<۰,۰۵) و لیزوزیم

۴۰/۶
(p<۰,۰۵) را نسبت به بقیه گروه ها نشان داد که کارایی بهتر آنرا در مقایسه با سایر واکسن های دیگر نشان می دهد. لذا می توان واکسن کشته با ۷۵% ادجوانت
IMS ۱۳۱۲ SEPPIC جهت واکسیناسیون علیه بیماری نکروز عصبی ویروسی را توصیه نمود.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
در چند سال اخیر واژه مدیریت ارتباط با مشتری توجه فراوانی را در حوزه بازاریابی و تجارت به خود جلب کرده است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثر ابعاد مدیریت ارتباط با مشتری بر موفقیت آن در سازمانهای خدماتی با رویکرد فراتحلیل انجام شد. به این منظور از بین ۶۲ پژوهش انجامشده (از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸)، ۱۸ پژوهش که از لحاظ روششناختی و هدف پژوهش مورد قبول بود، انتخاب و تحلیل متاآنالیز روی آنها انجام شد. ابزار پژوهش عبارت از فهرست بازرسی متاآنالیز بود. یافتهها نشان داد که سوگیری انتشار در پژوهشهای تحلیلشده نامشهود است. همچنین اندازه تأثیر ابعاد مدیریت ارتباط با مشتری بر موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری در سازمانهای خدماتی ۵۹/۰ یافت شد (۰,۰۰۱ Sig:). بر این اساس، مشتریمداری (با اندازه اثرگذاری ۶۰۱/۰) و رضایتمندی مشتریان (بااندازه اثرپذیری ۶۵/۰) بیشترین تأثیر را در مدیریت ارتباط با مشتری داشتند. این اندازه اثر براساس جدول کوهن در حد زیاد قرار دارد. نتیجه میگیریم کسبوکارها بر پایه مشتریمداری و رضایتمندی مشتریان استوار است بهگونهای که گسترش و ارایه خدمات، بدون در نظر گرفتن این اصل نه تنها مشکل، بلکه غیر ممکن است. بنابراین سازمانهای خدماتی باید همه فعالیتها و توانمندیهای خود را متوجه رضایت مشتری کنند، چراکه مشتریان تنها منبع برگشت سرمایه محسوب میشوند.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۹- )
چکیده
با توجه به اینکه ، بویلر تک گذر بنسون یکی از مهمترین تجهیزات نیروگاه های حرارتی است بنابراین رخ دادن عیب در هر کدام از بخش های این بویلر می تواند باعث پایین امدن عملکرد سیستم حتی در برخی موارد باعث خرابی و اسیب های انسانی شود. از این رو در این مقاله به علت پیچیده بودن معادلات دینامیکی سیستم، برای تشخیص عیب های بویلر تک گذر بنسون از روش محور داده ی ، ماشین بردار پشتیبان استفاده کرده ایم . برای بالا بردن بازده سیستم تشخیص عیب مطرح شده و همچنین به دلیل اثر متقابل قوی بین اندازه گیری ها ، تصمیم گرفته ایم از شش ماشین بردار پشتیان تک کلاسه برای تشخیص شش خطای اصلی بویلر تک گذر بنسون استفاده کنیم. در ساختار مطرح شده هر ماشین بردار پشتیبان تک کلاسه را برای تشخیص یک خطای ویژه اموزش داده ایم. در اخر ، برای ارزیابی عملکرد سیستم تشخیص عیب طراحی شده در مقابل شش عیب اصلی و مهم بویلر تک گذر بنسون با در نظر گرفتن نویز اندازه گیری ، سناریوهای ازمایشی مختلفی را در حالت مختلف وقوع عیب انجام داده ایم.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطانها در کشورهای پیشرفته است. در بیشتر موارد مرگ و میر ناشی از سرطان به خاطر پیشرفت متاستازی است، از اینرو جلوگیری از فرآیند متاستازی ضرورت دارد. سیلیبینین نوعی ترکیب فلاوونوئیدی است که تکثیر سلولی را مهار میکند و سبب مرگ سلولهای سرطان پروستات انسانی میشود. در این مطالعه بیان ژن CD۸۲ در سلولهای PC-۳ تیمار شده با غلظتهای افزایشی سیلیبینین ارزیابی شد که میتواند منجر به افقی تازه در درمان سرطان پروستات باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه سلولهای PC-۳ با غلظتهای متفاوت سیلیبینین بهمدت ۲۴ ساعت تیمار شدند. LD۵۰ تعیین، RNA با استفاده از ترایزول استخراج و سپس cDNA سنتز شد. آغازگرهای اختصاصی برای ژنهای CD۸۲ و GAPDH با استفاده از از نرمافزار اختصاصی طراحی شد. میزان بیان ژن CD۸۲ نسبت به ژن GAPDH در غلظتهای مختلف سیلیبینین با استفاده از روش بسیار حساس Real-Time PCR کمّی بررسی شد.
نتایج: بیان ژن CD۸۲ در سلولهای PC-۳ تیمار شده با غلظتهای ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میکروگرم در هر میلیلیتر سیلیبینین در مدت ۲۴ ساعت، بهترتیب به میزان ۲۶/۰±۹۷/۱ (۰۵/۰>P)، ۲۶/۰±۰۰/۳ (۰۱/۰>P) و ۴۳/۰±۴۸/۳ (۰۱/۰>P) افزایش یافت.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از Real-Time PCR کمّی نشان داد که سیلیبینین احتمالاً میتواند سبب کاهش متاستازی در سلولهای PC-۳، از طریق افزایش بیان ژن مهارکننده متاستاز CD۸۲ شود.
دوره ۱۳، شماره ۵۲ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده هدف از این مطالعه بررسی اثر روشهای مختلف آماده سازی اولیه ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykis)(کامل، شکم خالی، فیله و فیله پروانهای) بر کیفیت و مدت ماندگاری طی ۴ ماه نگهداری در فریزر خانگی بود. به این منظور ماهیان قزلآلا پس از انتقال به آزمایشگاه و شستشو، به روشهای ذکرشده آماده گردیدند و ارزیابی کیفی ماهیان در انتهای هر ماه از طریق اندازهگیری فاکتورهای شیمیایی (اسیدهای چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید، پروتئین، چربی، رطوبت، خاکستر، رطوبت تحت فشار،pH و میزان آهن هم) و حسی (طعم، بو، بافت، رنگ) انجام شد. با گذشت زمان نگهداری میزان آهن هم کاهش یافت، طوری که در انتهای دوره نگهداری تیمار کامل میزان آهم هم بیشتری نشان داد. همچنین میزان رطوبت تحت فشار، TBA و FFA در تیمارهای مختلف افزایش یافت و در ماه ۴ نگهداری، مقادیر این متغیرها در تیمار کامل کمتر بود. نتایج آنالیز حسی بیانگر کاهش مطلوبیت تمامی تیمارها با افزایش زمان نگهداری بود اما این میزان کاهش در ماهی کامل کمتر بود. با توجه به نتایج به دست آمده میتوان عنوان نمود که نگهداری ماهی به شکل کامل نسبت به شکلهای دیگر آن پیشنهاد میگردد.
دوره ۱۳، شماره ۵۸ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
با توجه به اینکه معمولا جاذبهی الکترواستاتیک بین پروتئینها و بسیارقندیهای دارای بار مخالف منجر به تولید سامانهی کلوئیدی پایدار یا وقوع پدیدهی کواسرواسیون میشود. لذا، در این تحقیق رفتار فازی مخلوط پروتئینهای شیر (کازئینات سدیم یا ایزولهی پروتئینهای سرمی شیر) با بخش محلول صمغهای بومی ایرانی (صمغ فارسی یا کتیرا) در غلظت ۴/۰ درصد از پروتئین و غلظتهای تا ۱ درصد بخش محلول کتیرا و تا ۲ درصد صمغ فارسی به صورت تابعی از pH (۷–۲) مورد مطالعه قرار گرفت تا نسبت مناسب پروتئین:بسیارقندی برای تهیهی کمپلکسهایی که در دامنهی وسیعی از pH پایدار باشند بهدست آید. نتایج حاصل از این بررسی نشان دادند که مخلوط کازئینات سدیم–بخش محلول صمغ فارسی، کازئینات سدیم–بخش محلول کتیرا، ایزولهی پروتئینهای سرمی–بخش محلول صمغ فارسی و ایزولهی پروتئینهای سرمی– بخش محلول کتیرا بهترتیب در نسبتهای ۶/۴:۰/۰، ۶/۴:۰/۰، ۴:۲/۰ و ۴:۱/۰ در محدودهی pH ۷–۲ به صورت کمپلکسهای پایدار بوده و پدیدهی کواسرواسیون مشاهده نشد. بهعلاوه، بررسی افزایش غلظت کل بسپارهای زیستی (در نسبت یکسان) نشان داد که افزایش غلظت، تفاوتی در رفتار فازی کمپلکسها نداشت. همچنین، بررسی رفتار فازی مخلوط پروتئینهای شیر–بخش نامحلول در الکل بخش محلول در آب صمغهای بومی نشان داد که احتمالا هر دو بخش محلول و نامحلول در الکل بخش محلول در آب صمغهای بومی در ایجاد پایداری در نسبتهای بیان شده نقش دارند.
دوره ۱۴، شماره ۶۶ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
فرآیند خشک کردن اسمزی، استفاده از محلول هیپرتونیک (اسمزی) جهت کاهش آب در محصول میباشد. در این پژوهش بهینه سازی خشک کردن توت فرنگی بر مبنای ویژگیهای شیمیایی وحسی مورد مطالعه قرار گرفت. برای انتخاب بهترین تیمار اسمزی جهت تولید برگههای توت فرنگی خشک شده از میزان آب خارج شده و مواد جامد جذب شده در طی ۵ ساعت و در زمانهای ۱، ۲، ۳، ۴ و ۵ ساعت توسط محلولهای اسمزی مختلف در دو دمای متفاوت استفاده شد. تیمارهای مورد استفاده شامل محلول های اسمزی مختلف و غلظتهای مختلف کلرید کلسیم (۷۵/۰ و ۵/۱%) و دماهای ۳۵ و ۴۵ درجه سانتیگراد بود. نتایج نشان داد که در بین ۸ تیمار مختلف، تیمار ۸ (محلول اسمزی حاوی ۵۰% فروکتوز به همراه ۲۰% ساکارز، کلرید کلسیم ۵/۱%، دمای ۴۵ درجه سانتیگراد و زمان ۵ ساعت) به نحو بهتری توانست باعث خشک کردن اسمزی توت فرنگیها شود و به عنوان بهترین تیمار شناخته شد. در نمونههای توت فرنگی خشک شده به روش اسمزی و کنترل به ترتیب میزان رطوبت (۲۸ و ۸۸%)، pH (۵۵/۳ و ۱۵/۳)، اسیدیته (۰۴۳/۰ و ۰۵۳/۰%)، بریکس (۲۴ و ۶%)، قند کل (۵/۱۴ و ۵/۴%)، ویتامین C(mg/۱۰۰ g۹ و ۵/۲۵) و آنتوسیانین (mg/kg۵/۷۵ و ۷۵/۱۰۲) بودند. همچنین ویژگیهای حسی توت فرنگیهای خشک شده اسمزی دارای ظاهر، رنگ، سفتی و عطر و طعم بهتری نسبت به نمونه کنترل بودند.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
به منظور جلوگیری از حوادث ناخوشایند، حفظ پایداری وسایل ریلی پرسرعت اهمیت حیاتی دارد، بدین منظور در تحقیق حاضر، دینامیک خودروی ریلی سرعت بالا شامل ۳۸ درجه آزادی با اضافه کردن معادلات حرکت در جهت محور طولی مدل شده است. محاسبه سرعت بحرانی برای خودروی ریلی مذکور با ریل الاستیک غیرخطی برای تماس چرخ و ریل نیز از دیگر دست آوردهای این تحقیق میباشد.. در این پژوهش به بررسی حرکت پایدار و رفتار هانتینگ سیستم پرداخته و جهت شناسایی حرکت آشوبناک سیستم از تحلیل فرکانسی استفادهشده است. همچنین با رسم نگاشت پونکاره رفتار دینامیکی سیستم به نمایش در آمده، که میتواند معیار خوبی برای بررسی آشوبناک یا متناوب بودن رفتار سیستم باشد. رفتار بلندمدت مشخص میکند که در سرعتهای کمتر از سرعتهای بحرانی سیستم به سمت حالت پایدار نوسان خواهدکرد. در حرکت پایدار تا زمانی که سرعت کمتر از سرعت بحرانی است، نوسان ادامه دارد. وقتی سیستم به سرعت بحرانی میرسد حرکت سیکل محدود رخ خواهد داد و وقتی سرعت بالاتر از سرعت بحرانی باشد دامنه ارتعاش به طور ملایم افزایش خواهد یافت. از منحنی پاسخ فرکانسی سیستم نتیجه میگردد که فرکانس هانتینگ محاسبهشده بر اساس ریل الاستیک خطی از مدل غیرخطی بیشتر خواهد بود.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۵ ۱۳۹۵ )
چکیده
در بیشتر کشورها، دادههای پانلی برای بررسی خانوارهای مختلف در طی زمان وجود ندارد، اما دادههای مقطعی موجود هستند. با استفاده از دادههای مقطعی نمیتوان مجموعه مشخصی از خانوارها را طی سالهای متوالی مورد بررسی قرارداد. برای رفع این مشکل، از دادههای شبهپانل استفاده میشود. رویکرد شبهپانل با استفاده از دادههای مقطعی تکرار شده، نسلهایی از خانوارها را در طی زمان ایجاد میکنند. ویژگی این روش، ردیابی عملکرد هر نسل در طی زمان است. در اینجا، این نمونه با ۲۳ دوره زمانی و ۲۰ نسل به بررسی تحرک درآمدی مطلق در نسل سنی میپردازد. تحرک درآمدی معیاری است که میزان نابرابری فرصتها را در یک جامعه اندازه میگیرد. تحرک درآمدی به دو صورت مطلق و شرطی اندازهگیری میشود. در تحرک شرطی، اثرات ثابت در نظر گرفته میشود، اما در تحرک مطلق، اینگونه نیست. اثرات ثابت پارامتری است که ناهمگنی را در بین افراد نشان میدهد. نتایج پژوهش نشان میدهند که تحرک مطلق در کشور پایین بوده و نابرابری فرصتی در طی زمان در حال کاهش بوده، اما سرعت کاهش نابرابری پایین است.
دوره ۱۶، شماره ۸۶ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
نقل یکی از فراوردههای سنتی قنادی بر پایه شکر است که امروزه با افزودن انواع ادویه و گل محمدی خشک شده نیز تولید میشود. این محصول علیرغم داشتن محبوبیت، مستعد از دست دادن رطوبت در زمان کوتاهی پس از خروج از بستهبندی است. لذا، هدف پژوهش حاضر مطالعه نقش حضور افزودنیهای مختلف (دارچین، گل محمدی و زعفران) بر ویژگیهای فیزیکی (درصد رطوبت، بافت، سطح، رنگ و فعالیت آبی) و چگونگی روند از دست دادن رطوبت طی نگهداری محصول بود. نتایج به دست آمده نشان دادند که بیشترین میزان از دست دادن رطوبت در ۳ روز اول پس از خروج از بستهبندی اتفاق افتاد. طبق آزمونهای سنجش بافت مشخص شد که بیشترین و کمترین انرژی شکست به ترتیب به نقل دارای گل محمدی (N.mm ۴۸/۳۵) و نقل دارچینی (N.mm ۱/۹) تعلق داشت. پایش تاثیر گذشت زمان بر بافت نقل وانیلی نشان داد که میزان سفتی در اثر نگهداری به مدت ۱۴ روز به بیش از سه برابر افزایش یافت. بهعلاوه، میانگین فعالیت آبی انواع نقل کمتر از ۵۶/۰ بود. مقایسه میانگین اختلاف رنگ کل (ΔE*) در روز صفر و ۲۱ برای انواع نقل حاکی از این است که بیشترین و کمترین تغییر رنگ طی نگهداری به ترتیب مربوط به نقل دارچینی و نقل وانیلی بود. براساس اطلاعات به دست آمده از پردازش تصویر، به منظور توصیف تغییرات رنگی در اثر گذشت زمان برای نقلهای دارچینی و گل محمدی کانالهای a* و L* و برای نقلهای زعفرانی و وانیلی نیز کانالهای b* و L* معیار مناسبی هستند.
دوره ۱۶، شماره ۸۷ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
کواسرواسیون بین بسپارهای زیستی از طریق ایجاد برهمکنش الکترواستاتیک بین گروههای دارای بار مخالف تولید میشود. پروتئین و پلیساکارید دو بسپار زیستی رایج جهت تولید کمپلکس از طریق برهمکنشهای الکترواستاتیک میباشند که میتوانند سبب تشکیل کمپلکس محلول پایدار و یا نامحلول گردند. در این پژوهش، تولید و ویژگیهای کمپلکس حاصل از کنسانتره پروتئین آب¬پنیر- صمغ کتیرا مورد بررسی قرار گرفت. به منظور یافتن pH بهینه تشکیل کمپلکس، مقدار جذب در محدوده وسیعی از pH (۸-۲)، اندازه ذرات، پتانسیل زتا، ریزساختار و ویژگیهای رئولوژیکی نمونه برای تعیین نسبت بهینه پروتئین و پلیساکارید بررسی گردید. طبق اطلاعات به دست آمده، بهترین مقدار pH برای تشکیل کمپلکس کنسانتره پروتئین آب¬پنیر- صمغ کتیرا ۵/۴ بود. براساس نتایج، با افزایش مقدار صمغ کتیرا تا ۷۵/۰ درصد وزنی/وزنی در غلظت ثابت پروتئین (۵/۰ درصد وزنی/وزنی) کمترین و بیشترین اندازه ذرات بهترتیب در نسبت ۱:۱ (۳۰۱۸ نانومتر) و ۱۰:۱ (۴۰۷۰ نانومتر) پروتئین به پلیساکارید مشاهده گردید. پتانسیل زتا از مقدار ۱۱/۳+ میلیولت در غیاب صمغ کتیرا تا ۸۲/۶- میلی¬ولت در غلظت ۷۵/۰ درصد صمغ کتیرا تغییر یافت. تصاویر میکروسکوپی نیز وجود ذرات کروی مجزا (به جزء غلظت ۰۵/۰ درصد صمغ کتیرا) را نشان دادند. مناسبترین مدل رئولوژیکی برای بیان رفتار سیالیت کمپلکسها به نسبت پروتئین-پلیساکارید بستگی داشت و رفتار سیالیت غالب بر این سامانهها رفتار رقیقشونده با برش بود. افزایش غلظت کتیرا سبب افزایش گرانروی ظاهری، ضریب قوام و مقدار تنش تسلیم شده و به کاهش شاخص توان منجر گردید.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۴ - ( مرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به آثار نامطلوب بستهبندیهای بر پایه پلیمرهای نفتی، امروزه مواد بستهبندی زیستتخریبپذیر (بیوپلیمرها) بیشتر مورد توجه مطالعات و صنایع مرتبط قرار گرفته است. البته در مقایسه با بستهبندیهای رایج، این نوع از بستهبندیهای جدید دارای نقاط ضعفی هستند که البته تا حدی با استفاده از روش تهیه کامپوزیت و بویژه استفاده از فناوری نانو تاحدی مرتفع شده است. از جمله رویکردهای جدید در این زمینه، گنجاندن نانوذرات فلزات و اکسید آنها جهت بهبود خصوصیات فیلمهای بستهبندی مورد استفاده میباشد. از اینرو، در مطالعه حاضر، تاثیر افزودن نانو ذرات اکسیدروی (۰، ۵/۲ و ۵%) و بتاگلوکان (۰، ۱۰ و ۲۰%) بر ویژگیهای شیمیایی و میکروبی فیلم زیستتخریبپذیر ژلاتین در طی نگهداری فیله مرغ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی فیلمها نسبت به نمونه شاهد، افزایش بازدارندگی هم نسبت به جذب رطوبت و هم نسبت به نفوذپذیری به بخار آب داشته است که این امر نویدبخش قابلیت بهبود فیلمهای زیستتخریبپذیر با استفاده از بتاگلوکان و نانوذرات اکسید روی میباشد. همچنین، با توجه به نتایج آزمونهای انجام شده میتوان گفت که فیلمهای حاوی نانوذرات اکسیدروی خاصیت ضدمیکروبی داشته بطوریکه فیلم حاوی بالاترین سطح نانوذرات (۵%)، بیشترین خاصیت ضدمیکروبی را نسبت به سایر نمونهها در برابر هر چهار گونه میکروارگانیسم شاخص مورد مطالعه نشان داد از اینرو با توجه به نتایج بهدست آمده از آزمایشهای انجام شده، فیلم نانوبیوکامپوزیت با ۵ % درصد نانو اکسیدروی و ۲۰ % بتاگلوکان، به عنوان مناسبترین فیلم، جهت بستهبندی فیله مرغ معرفی میگردد.
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
توسعه محیطهای مصنوع و افزایش بهرهبرداری از منابع انرژی موجب شده است تا ضرورت استفاده از روشهای مختلف در بهینهسازی مصرف انرژی ساختمانها مورد توجه قرار گیرد. ایجاد پوستهای ثانویه در اطراف بنا موجب میشود تا ساختمان در شرایط مطلوبتری نسبت به محیط اطراف قرار گیرد و میزان انرژی مصرفی آن برای تأمین شرایط آسایش حرارتی فضای داخلی کاهش یابد. هموستازی بهعنوان فرآیندی طبیعی که با برقراری تعادل میان راهکارها، موجب بهینهسازی مصرف انرژی میشود، بهعنوان الگویی در طراحی این پوسته مورد توجه قرار گرفته است. انواع متفاوتی از پوستههای هوشمند در مرز میان بنا و محیط اطراف وجود دارند؛ نوعی از پوسته هوشمند که مبتنی بر اصل هموستازی طراحی میشود این توانایی را دارد که با سازگاری نسبت به تغییرات محیطی، تعادلی پایدار میان راهکارهای مختلف ایجاد کند و سلسلهمراتب استفاده از آنها را در شرایط مختلف مشخص کند تا در نهایت، تأمین شرایط آسایش حرارتی درون بنا با بازدهی بالاتری نسبت به پوستههای هوشمند متداول تأمین شود. در این تحقیق حدود نوسان مطلوب دما در پوسته هموستاتیک، تعیین و راهکارهایی از یک سیستم هموستاز طبیعی اقتباس و در طراحی پوسته مورد نظر به کار گرفته شده است. هدف از این تحقیق، قیاس میزان بازدهی راهکارهای مختلف کاهنده دما در شرایط متفاوت محیطی است که بر این اساس، راهکار بهینه مشخص میشود. بدین منظور مدولی از پوسته هموستاتیک ساخته میشود و در شرایط آزمایشگاهی، رفتار پوسته مورد ارزیابی قرار میگیرد و ارتباط رفتاری آن با نوسان دما بررسی میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
مهمترین کاربرد فناوری نانو در صنایع مواد غذایی، تولید بسته بندی فعال با خاصیت ضد میکروبی، بستهبندی با خواص مکانیکی ویژه از نظر تبادل گاز و حرارت و نانوسنسورها در بستهبندی هوشمند است. این مطالعه بر آن بوده است تا به مطالعه اثر ضدمیکروبی نانوکامپوزیتهای نقره و مس تولید شده به روش اکستروژن بر باکتری های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس بپردازد. به طوری که نانوکامپوزیتهای محتوی نانو ذرات نقره و مس در درصدهای ۱، ۳، ۵ و ۷ درصد با روش اکستروژن تولید شدند و تحت آنالیزهای نانومتریک (SEM, TEM, XRD, EDS) قرار گرفتند. سپس آزمون ضدمیکروبی نانوکامپوزیتها با روش انتشار از دیسک برای اندازهگیری هاله عدم رشد در محیط کشت با سویه های تجاری باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی انجام شد. داده ها نشان داد که سایز نانوذرات مس و نقره در محدوده ی ۲۰ تا ۵۰ نانومتر قرار داشت و پراکندگی نانوذرات در سطح نانوکامپوزیتها به صورت یکنواخت بود و خلوص بالایی داشتند. آزمون ضد میکروبی نانوکامپوزیتها نشان داد که با افزایش درصد نانوذرات میزان قطر هاله ممانعت از رشد نانوکامپوزیتها به طور معنیداری افزایش یافت و میزان ممانعت از رشد نانوذرات نقره نسبت به مس بیشتر بود (۰۵/۰p≤). باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در مقایسه با اشرشیاکلی حساسیت بیشتری به نانوذرات مس و نقره نشان داد (۰۵/۰p≤). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که نانوکامپوزیت های نقره و مس با خاصیت ضد میکروبی بالا می توانند جهت بسته بندی فعال با خاصیت ضدمیکروبی در صنایع بسته بندی بهداشتی و مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۶ - ( خرداد ۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
یکی از مهمترین مسائل و چالشها در زمینه استفاده از رنگها در مواد غذایی، بهبود و افزایش پایداری آنها در مراحل فرآوری و همچنین کنترل آزاد شدن تا زمان مصرف میباشد. از اینرو هدف از این پژوهش تولید نانولیپوزومهای حاوی فیکوسیانین پوشش داده شده با کیتوزان با روش هیدراسیون لایه نازک- فراصوت بهمنظور افزایش پایداری فیکوسیانین و بررسی ویژگیهای فیزیکی و راندمان انکپسولاسیون آن در طی شرایط نگهداری بود. در این مطالعه فیکوسیانین با غلظتهای مختلف کیتوزان (۰، ۱/۰، ۲/۰، ۴/۰ و ۶/۰ میلیگرم بر میلیلیتر) پوششداده شد و در دو دما (۴ و ۲۵ درجه سیلسیوس) برای ۲۸ روز نگهداری گردید و سپس برای تعیین بهترین غلظت کیتوزان برای پوشش نانولیپوزومهای تولیدی، آزمونهای راندمان انکپسولاسیون، اندازه ذرات و پتانسل زتا روی آنها صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کیتوزان به بیش از ۲/۰ میلیگرم در میلیلیتر تغییر معنیداری در راندمان انکپسولاسیون مشاهده نگردید (۰۵/۰p>) و نمونهی فاقد کیتوزان کمترین اندازه ذرات را داشت که با نمونههای حاوی ۲/۰ و ۴/۰ کیتوزان اختلاف آماری معنیداری نداشت (۰۵/۰p>). با افزایش میزان کیتوزان در پوشش نانولیپوزومها، میزان پتانسیل زتا نمونهها افزایش یافت. در نهایت نمونهای که در پوشش نانولیپوزوم خود، حاوی ۲/۰ میلیگرم بر میلیلیتر کیتوزان بود بهعنوان بهترین نمونه انتخاب گردید. یافتههای حاصل از آزمونهای انجام شده در طول نگهداری نانولیپوزومها مشخص نمود که نانولیپوزوم دارای فیکوسیانین که فاقد هرگونه پوشش کیتوزان در روز تولید بود، بیشترین میزان راندمان انکپسولاسیون داشت و از طرفی مشخص گردید که با افزایش دمای نگهداری و زمان نگهداری میزان راندمان انکپسولاسیون کاهش ولی اندازه ذرات افزایش یافت. کمترین پتانسیل زتا نمونهها مربوط به نمونه نانولیپوزوم فاقد فیکوسیانین بود که تا روز ۲۱ ام نگهداری در دمای ۴ درجه سیلسیوس تغییر معنیداری نداشت. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی از نمونهها نیز موید نتایج حاصل از اندازهگیری ذرات بود.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۶ - ( خرداد ۱۴۰۲ )
چکیده
صمغ فارسی یک هیدروکلوئید بومی ایرانی است که از تنه و شاخههای درخت بادام کوهی به دست میآید. از لحاظ ظاهری، این صمغ دارای رنگهای مختلفی است که بین رنگ و میزان تانن موجود در آن رابطه مستقیم وجود دارد: هر چه تانن بیشتر، رنگ تیرهتر. تانن به عنوان یک ماده ضد تغذیهای مطرح است، چرا که میتواند پروتئینها و عناصر کم مقدار را از دسترس خارج کند. لذا، تاننزدایی صمغ فارسی میتواند منجر به افزایش کیفیت و نیز میزان کاربرد وحجم مورد استفاده از صمغ در صنعت غذا شود. بنابراین، هدف از این تحقیق استفاده از روشهای مختلف حرارتی و غیرحرارتی به منظور تاننزدایی صمغ فارسی بود. در این راستا، از تیمارهای خیساندن در آب و محلولهای نمکی (یک یا دو ظرفیتی) به عنوان روشهای غیرحرارتی استفاده شد. از طرف دیگر، اتوکلاو کردن (۱۲۱ درجه سلسیوس به مدت ۲۰ دقیقه) و جوشاندن (۵، ۱۰ و ۱۵ دقیقه) به عنوان روشهای حرارتی جهت کاهش میزان تانن صمغهای فارسی تفکیک شده در ۳ دسته بر اساس رنگ (سفید، زرد و قهوهای) مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین، تاثیر تاننزدایی بر میزان کاهش وزن گرانولهای صمغ و ویژگیهای رئولوژیکی آن مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین میزان کاهش تانن متعلق به صمغ فارسی قهوهای بود که بالاترین بازدهی تاننزدایی به تیمارهای خیساندن به مدت ۱۸۰ دقیقه (۰/۲۵ ± ۷۵/۶۷ درصد)، تیمار گرانولهای صمغ با محلول کلرید کلسیم ۱ درصد (۰/۵۴ ± ۷۴/۳۲ درصد) و جوشاندن به مدت ۱۵ دقیقه (۰/۱۹ ± ۶۷/۰۸ درصد) تعلق داشت (۰/۰۵ < p). طبق آزمونهای رئولوژیکی، گرانروی ظاهری نمونههای خیسانده شده در آب، خیسانده شدن در محلول کلریدکلسیم و جوشانده شده در مقایسه با نمونه شاهد بیشتر بود، اگرچه تاننزدایی تغییری بر نوع رفتار جریانی نمونههای تیمار شده نداشته و مناسبترین مدل برای نمونههای شاهد و تیمار شده مدل هرشل-بالکلی بود.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۶ - ( خرداد ۱۴۰۲ )
چکیده
باکتری اشرشیا کلی انتروتوکسیژنیک با اتصال به مخاط روده و تولید انتروتوکسینهای حساس به حرارت، متداولترین عامل بیماری باکتریایی ایجاد کننده اسهال است. مطالعه حاضر با هدف روشن کردن برهمکنش دو نوع اگزوپلیساکارید دکستران با وزنهای مولکولی مختلف ((۹-۱۱ kDa) و (۶۰-۷۶ kDa)) تولید شده از باکتری پروبیوتیک Leuconostoc mesenteroidesبا توکسین حساس به حرارت (زیرواحد B-پنتامر) (LTB) با استفاده از رزونانس پلاسمون سطحی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده از سینتیک برهمکنش حاصله در دمای K ۲۹۸، هر دو نوع دکستران با وزن مولکولی پایین و بالا، به ترتیب دارای میل ترکیبی بالایی (KA) ( M-۱ ۱۰۶ × ۰۷/۱ و M-۱ ۱۰۶ × ۹۵/۰) نسبت به توکسین LTB در شرایط برون تنی داشتند. از نقطه نظر ترمودینامیکی مقادیر به دست آمده از معادله وانت هوف، انرژی آزاد گیبس منفی (ΔG<۰)، آنتالپی و آنتروپی نیز هر دو مثبت (ΔH>۰ و ΔS >۰) ارزیابی شدند که به ترتیب نشاندهندهی فرآیند اتصال از نوع خود به خودی، گرماگیر و مبتنی بر بینظمی بود. با توجه به این یافتهها، فعل و انفعالات آبگریز به همراه پیوندهای هیدروژنی به نظر میرسد که نقش مهمی در برهمکنش هر دو نوع دکستران با توکسین LTB میتوانند ایفا کنند. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که اگزوپلیساکارید دکستران میتوانند با توکسین LTB تعامل داشته و تا حدودی خاصیت ضد توکسینی از خود نشان بدهند. به طور کلی، این نتایج میتواند بینش بیشتری برای شروع تحقیقات گسترده روی اگزوپلیساکاریدهای با منشا باکتریهای اسید لاکتیک در برهمکنش با توکسینهای باکتریهای پاتوژن مواد غذایی ارائه دهد.