ارزش تغذیه ای فازهای محلول و جامد استیک واتر حاصل از فرایند تولید پودر ماهی کیلکا برای کاربرد در تغذیه آبزیان | ||
| علوم و فنون شیلات | ||
| Volume 14, Issue 3, Summer 1404, Pages 207-217 PDF (1.7 M) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/jfst.2025.117266.82457 | ||
| Authors | ||
| محمدمهدی شاه محمدپور عسکری1; محمد کاظم میرزاخانی1; عبدالمحمد عابدیان کناری* 2 | ||
| 1گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران | ||
| 2گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی ، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران | ||
| Abstract | ||
| استیکواتر، یکی از محصولات جانبی غنی از مواد مغذی در فرآیند تولید پودر ماهی، شامل دو بخش محلول و جامد است که هر یک پتانسیل استفاده در جیرههای دام و آبزیان را دارند. این مطالعه با ارزیابی ترکیب شیمیایی شامل تجزیه تقریبی، ترکیب اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب در فازهای محلول و جامد استیکواتر انجام شد. نمونهها از یک واحد فرآوری پودر ماهی کیلکا جمعآوری شده و هر دو بخش از نظر پروتئین، چربی، خاکستر، رطوبت، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بخش جامد از نظر پروتئین (73/70 %) و چربی (61/17%) غنیتر بوده و دارای مقادیر بالاتری از اسیدهای آمینه غیرضروری مانند گلایسین میباشد. در مقابل، فاز محلول علاوه بر میزان پروتئین نسبتا بالا (2/67 %)، با دارا بودن بالاترین سطوح اسیدهای چرب چند غیراشباع بلند زنجیره (HUFA) شامل EPA، DHA و ARA و نیز غلظت برتر اسیدهای آمینه ضروری مانند لوسین و ایزولوسین یک منبع تغذیهای با ارزش شناسایی شد. نتایج این مطالعه نشان میدهد که فازهای محلول و جامد استیکواتر دارای پتانسیل های تغذیهای مکمل و متمایزی هستند و میتوان از فاز محلول به عنوان منبعی غنی از HUFA و اسیدهای آمینه ضروری در دورههای حساس پرورش و از فاز جامد به عنوان منبع پروتئین و انرژی در جیرههای پایه آبزیان استفاده نمود. | ||
| Keywords | ||
| استیک واتر; ترکیبات مغذی; اسیدهای آمینه; اسیدهای چرب; محصولات جانبی شیلاتی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 21 PDF Download: 22 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,448,461 |
| PDF Download | 17,555,316 |