اصالتسنجی آبلیمو بهوسیله تعیین اسیدهای آلی اصلی با روش آنزیمی | ||
| زیست فناوری | ||
| Article 6, Volume 16, Issue 4, Summer 1404 | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/biot.2025.103449.0 | ||
| Authors | ||
| بتول حسینخانی* 1; زهرا علایی روزبهانی2; مریم جلیلی2 | ||
| 1نوراژن پیشرو | ||
| 2سازمان استاندارد | ||
| Abstract | ||
| در این تحقیق مقدار سیتریک، ایزو سیتریک اسید و نسبت آنها، به عنوان شاخص شناسایی تقلب درآبلیموی ایرانی بررسی شد. 30 نمونه، ازدو نوع لیموی تازه لایم پرشین و مکزیکن از بازار تهیه آبلیموی طبیعی تهیه و مقدار سیتریک و ایزو سیتریک اسید در آنها به روش آنزیمی NADPH اسپکتروسکوپی اندازهگیری شد. تعداد50 نمونه آبلیموی تجاری از بازار مصرف تهیه و مقدار این دو اسید در آنها اندازهگیری شد. حد تشخیص و حد تعیین مقدار برای سیتریک اسید به ترتیب098/0 و 298/0 و برای ایزو سیتریک اسید به ترتیب1/0 و 35/0 میلیگرم در لیتر بدست آمد. میزان بازیافت این دو اسید با استفاده از روش آنزیمی از 96 تا 99% برای سیتریک و از 97 تا 99% برای دی ایزو سیتریک اسید متغیر بود. صحت روش با استفاده از محلولهای مرجع معتبر تأیید و همه نتایج بهدستآمده دارای مقادیر z-score قابل قبول بودند. دقت روش از نظر انحراف استاندارد نسبی زیر 8/4 درصد بود. مقدار سیتریک و ایزو سیتریک اسید در نمونههای طبیعی لایم پرشین و مکزیکن به ترتیب از 40/5±8/47 تا 48/4±5/56 گرم درلیتر و از 061/0±221/0 تا 063/0±266/0 گرم در لیتر متغیر بوده و بین دو واریته تفاوت معنی دار وجود نداشت (P>0/05). حدود 4/44 درصد از نمونههای آب لیموی بازار مصرف با استاندارد مطابقت نداشته و تقلبی بودند. روش آنزیمی مورد استفاده برای اندازهگیری سیتریک و ایزو سیتریک اسید از دقت، صحت و قابلیت تفکیکپذیری بسیار خوبی برخوردار بوده و نسبت به روش کروماتوگرافی در مدت زمان کوتاهتر و با هزینه کمتر قابل انجام است. | ||
| Keywords | ||
| آبلیموترش; سیتریک اسید; دی ایزوسیتریک اسید; تقلب | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 57 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,436,940 |
| PDF Download | 17,551,606 |