پایش تازگی/فساد فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss ) با استفاده از فیلم شناساگر حساس به pH بر پایه صمغ عربی-کربوکسی متیل سلولز و آنتوسیانین ریحان بنفش (Ocimum basilicum. L) | ||
| علوم و فنون شیلات | ||
| Article 1, Volume 14, Issue 3, Summer 1404, Pages 181-196 PDF (1.78 M) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/jfst.2025.27546 | ||
| Authors | ||
| امیر رضائی1; مسعود رضائی* 1; مهدی آل بوفتیله2 | ||
| 1گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس ، نور، ایران | ||
| 2پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران | ||
| Abstract | ||
| در تحقیق حاضر فیلم شناساگر حساس به pH بر پایه صمغ عربی-کربوکسی متیلسلولز و آنتوسیانین ریحان بنفش (Ocimum basilicum.L) تهیه و برای پایش تازگی/فساد فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) طی دوره نگهداری در یخچال مورد استفاده قرار گرفت. بدین منظور عصاره آنتوسیانینی ریحان بنفش تهیه و با غلظتهای 40، 60 و 80 میلیگرم به 100 میلیلیتر محلول فیلم پلیمرهای صمغ عربی-کربوکسی متیلسلولز اضافه شد. تغییرات رنگی فیلمهای تهیه شده در pH و غلظتهای مختلف گاز آمونیاک سنجش شدند. نتایج این بررسی نشان داد که رنگ فیلمهای شناساگر در pH پایین صورتی تا ارغوانی، در pH خنثی بیرنگ و در pH بالا به رنگ زرد بود. همچنین واکنش فیلمهای شناساگر در حضور گاز آمونیاک مشابه افزایش pH بوده و رنگ زرد مشاهده شد. در طول دوره نگهداری در یخچال، شاخصهای ارزیابی تازگی فیله ماهی از قبیل میزان pH، بازهای ازته فرار کل (TVB-N) و بار باکتریایی کل (TVC) نیز علاوه بر رنگ فیلمها اندازهگیری شدند. میزان بار باکتریایی کل، بازهای ازته فرار و pH در روز صفر به ترتیب log cfu/g 8/4، mg/100g 2/5 و 7/6 اندازهگیری شدند. این پارامترها با افزایش مدت زمان دوره نگهداری در یخچال افزایش معنیدار یافتند. میزان بازهای ازته فرار و باکتریایی کل در روز هشتم از حد مجاز مصرف انسانی فراتر رفتند. رنگ فیلمهای حاوی شناساگر در ابتدای دوره (روز صفر) بیرنگ و در روز دوازدهم به رنگ زرد که نشانه وقوع فساد میباشد، تغییر یافت. | ||
| Keywords | ||
| پایش تازگی; فیلمهای زیست تخریب پذیر; شناساگر pH; آنتوسیانین; دوره نگهداری | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 213 PDF Download: 147 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,437,024 |
| PDF Download | 17,551,639 |