تاثیر کاربرد ایزوله پروتئین جوانه گندم و زانتان به عنوان جایگزینهای زرده تخم مرغ بر ویژگیهای رئولوژیکی سس مایونز مهشید رهبری1 ، مهران اعلمی2، مهدی کاشانی نژاد2، یحیی مقصودلو2 | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 12, Volume 12, Issue 46, 1394, Pages 131-143 PDF (690.19 K) | ||
| Abstract | ||
| چکیده سس مایونز یک امولسیون روغن در آب بوده و از پر مصرفترین سس ها در سراسر جهان محسوب میشود. زرده تخم مرغ، با ویژگی امولسیون کنندگی بالای خود، از ترکیبات عمده مایونز محسوب میشود، اما سطح کلسترول بالای موجود در زرده تخم مرغ، باعث شده است که در پی جایگزینهایی برای آن و تولید مایونز کم کلسترول، برآیند. در این تحقیق با هدف تولید مایونز کم کلسترول، از ایزوله پروتئین جوانه گندم و صمغ زانتان، به عنوان جایگزین زرده تخم مرغ استفاده شده است.10 تیمار مختلف با ترکیب ایزوله پروتئین جوانه گندم، زرده تخم مرغ (9-0درصد) و صمغ زانتان (5/0-0درصد) به منظور جایگزینی با 9 درصد زرده تخم مرغ موجود در مایونز، با استفاده از طرح آزمایشی مخلوط اپتیمال، مشخص و تاثیر این ترکیبات بر ویژگیهای رئولوژیکی و ریز ساختار نمونههای مایونز بررسی گردید. نتایج آزمون رفتار جریان، نشان دهنده رفتار رقیق شونده با برش و خاصیت تیکسوتروپیک نمونههای مایونز بود، که با مدل قانون توان تطبیق داده شد و فاکتورهای مربوط به این مدل در هر تیمار تعیین گردید. همچنین تیمارهای مورد مطالعه، از لحاظ رئولوژیکی ویژگیهای یک ژل ضعیف را نشان داده و بر روی ویژگیهای بهدست آمده از آزمون نوسانی روبش فرکانس مانند مدول ذخیره، مدول افت و تانژانت افت، اثر معنیدار داشتند (05/0P<). مقایسه نتایج حاصل از آزمونهای رئولوژیکی و آزمون میکروسکوپی تیمارها با نمونه شاهد نشان داد که نمونههای مایونز کم کلسترول حاوی ایزوله پروتئین جوانه گندم و زانتان، از لحاظ رئولوژیکی و ساختاری با مایونز تجاری برابری کردند و تیمار 10 با 5/71 درصد و 2/4 درصد جایگزینی زرده تخم مرغ با ایزوله پروتئین جوانه گندم و زانتان، به ترتیب، بیشترین نزدیکی را به نمونه شاهد نشان داد. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: سس مایونز کم کلسترول; ایزوله پروتئین جوانه گندم; صمغ زانتان; ویژگیهای رئولوژیکی | ||
|
Statistics Article View: 194 PDF Download: 116 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,847,014 |
| PDF Download | 16,033,050 |