مطالعه و مقایسه فعالیت مهارکنندگی و ضداکسایشی عصارههای متانولی-آبی بذر زیره سیاه، گشنیز و شوید متین سلیمانی فر1، راضیه نیازمند2 ، مصطفی شهیدی نوقابی2 | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 10, Volume 12, Issue 46, 1394, Pages 105-118 PDF (483.71 K) | ||
| Abstract | ||
| چکیده گیاهان دارویی منابع طبیعی باارزشی هستند که به دلیل وجود ترکیبات موثره در جوامع امروزی مورد توجه قرار گرفتهاند. زیره سیاه، گشنیز و شوید از جمله این منابع میباشند که دارای خواص درمانی و دارویی زیادی هستند. هدف ازاین پژوهش ارزیابی فعالیت ضداکسایشی عصاره متانولی-آبی بذرهای زیره سیاه، گشنیز و شوید در مقایسه با BHT میباشد. برای تهیه عصاره متانولی-آبی، بذرهای مذکور به نسبت 4:1 وزنی/حجمی با حلال متانول-آب (20:80 حجمی/حجمی) مخلوط شد. میزان ترکیبات فنلی کل عصارههای فوق با استفاده از روش فولین سیوکالتو تعیین شد. فعالیت ضد رادیکالی و مهارکنندگی آنها با روش DPPH اندازهگیری و با ضداکساینده سنتزی BHT مقایسه شد. فعالیت ضداکسایشی عصارههای فوق در روغن سویا با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید (آزمون گرمخانهگذاری در دمای 60 درجه سانتیگراد) تعیین و در سطح غلظتی 100 میلیگرم بر میلیلیتر با BHT مقایسه شد. مقدار ترکیبات فنلی در عصاره متانولی-آبی زیره سیاه، گشنیز و شوید به ترتیب 77/955، 62/890 و 16/923 میلیگرم در کیلوگرم عصاره بود. بیشترین مقدار 50IC به عصاره متانولی-آبی زیره سیاه (76/104 میلیگرم بر میلیلیتر) مربوط بود که حاکی از بیشتر بودن فعالیت ضد رادیکالی آن نسبت به عصارههای گشنیز و شوید بود. در آزمون گرمخانهگذاری عصاره متانولی-آبی زیره سیاه بیشترین فعالیت ضداکسایشی را نشان داد و در سطح غلظتی 100 میلیگرم بر میلیلیتر معادل با BHT در سطح غلظتی 100 میلیگرم بر میلیلیتر عمل کرد. عصارههای متانولی-آبی بذرهای فوق به عنوان ضداکسایندههای طبیعی، توانایی مهار رادیکالهای حاصل از اکسایش لیپیدها را داشته و موجب کاهش سرعت اکسایش خود به خودی میشوند. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: ضداکساینده; گیاهان داوریی; عصاره متانولی-آبی; ترکیبات فنلی کل | ||
|
Statistics Article View: 148 PDF Download: 98 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,847,016 |
| PDF Download | 16,033,052 |