ارزیابی بازده تولید، زائدات و ارزش تغذیهای فراوردههای مختلف طی فراوری ماهی قزلآلای رنگین کمان | ||
| علوم و فنون شیلات | ||
| Article 3, Volume 2, Issue 4 - Serial Number 5, 1392, Pages 23-34 PDF (586.16 K) | ||
| Authors | ||
| مهدی عبدالهی* 1; مسعود رضائی2; الیکا جعفری3; الناز غفاری3; ساحل سلطان کریمی4 | ||
| 1دانشکده علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس | ||
| 2استاد تمام، گروه فرآوری آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران. | ||
| 33. کارشناسی، گروه شیلات، مجتمع آموزش عالی علامه محدث نوری، نور، مازندران، ایران | ||
| 4دانشجوی دکتری، گروه تکثیر و پروش آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران. | ||
| Abstract | ||
| بازده تولید محصولات مختلف، میزان فراوردههای جانبی و ارزش تغذیهای آنها و نیز روابط بین وزن عرضه ماهی به بازار و بازده محصول در ماهی قزلآلای رنگین کمان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پس از ماهی کامل، حداکثر بازده در ماهی تخلیه شکمی شده و بهمیزان 43/3±56/87 درصد بود که در خصوص فیله با پوست و بدون پوست بهترتیب به 21/3±69/56 درصد و 37/2±36/45 کاهش یافت. بیشترین میزان فراوردههای جانبی مربوط به سر و امعا و احشا بود که بهترتیب 52/15درصد و 62/12درصد از وزن بدن ماهی را تشکیل میدادند. همبستگی مثبت و معناداری (01/0>p) بین وزن ماهی کامل و بازده محصول سرزده و تخلیه شکمی شده مشاهده شد و با افزایش وزن ماهی کامل در زمان عرضه به بازار، بازده محصول سر زده و تخلیه شکمی شده بیشتر خواهد بود. در میان فراوردههای جانبی، امعاواحشا و سر بیشترین میزان چربی (بهترتیب 43/17 و 01/13درصد وزن تر) را داشتند که میتوانند منابع مناسبی برای استخراج چربی باشند، اما بیشترین میزان پروتئین در پوست (11/24درصد وزن تر) مشاهده شد. مقادیر قابل ملاحظهای از اسیدهای چرب مفید و سلامتی بخش چند غیراشباع 3ω در ترکیب اسیدهای چرب امعاواحشا و سر بهدست آمد. همچنین امعاواحشا و استخوان بهعنوان منابع غنی از ریزمغذی آهن شناسایی شدند. | ||
| Keywords | ||
| ماهی قزلآلای رنگین کمان; بازده تولید; فراوردههای جانبی; ارزش تغذیهای | ||
|
Statistics Article View: 251 PDF Download: 99 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,451,841 |
| PDF Download | 17,556,863 |