ارزیابی خطر جیوه ناشی از مصرف ماهی شوریده (Otolithes ruber) در خلیج فارس: مطالعه موردی بندر ماهشهر | ||
| علوم و فنون شیلات | ||
| Article 4, Volume 2, Issue 3 - Serial Number 4, 1392, Pages 43-55 PDF (221.74 K) | ||
| Authors | ||
| سید مهدی حسینی* 1; سحر مردوخی2; سید ولی حسینی3 | ||
| 1گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس صندوق پستی 356-46414 نور، ایران | ||
| 2استادیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج | ||
| 3دانشجوی دکتری، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، نور | ||
| Abstract | ||
| در پژوهش حاضر با اندازه گیری غلظت جیوه کل با روش اسپکتروفتومتر جذب اتمی و بخار سرد، در نمونه های عضله ماهی شوریده (Otolithes ruber)، خطر ناشی از مصرف این ماهی برای انسان ارزیابی شد. بدین منظور، 30 عدد ماهی شوریده در اوزان بازاری از صید روزانۀ آبزیان مذکور در بندر ماهشهر، به طور تصادفی انتخاب و مورد تجزیه قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین غلظت جیوهدر عضله ماهی شوریده 09/0±354/0 میکروگرم بر گرم وزن تر است که این میزان کم تر از حد استاندارد اعلام شده از سویWHO و USFDA، اما بیش تر از حد استاندارد اعلام شده از سوی MAFF و USEPA است. شاخص خطر (HQ) بیش تر از 1 محاسبه گردید. همچنین، محاسبات نشان داد که جذب روزانه و هفتگی جیوه با توجه به میزان سرانه مصرف هر ایرانی، کم تر از مقادیر راهنمای ارائه شده (PTDI و PTWI) از سوی WHO و USFDA و بیش تر از مقادیر ارائه شده از سوی USEPA است. بنابراین از منظر میزان جیوه، مصرف ماهی شوریدۀ صید شده از منطقۀ مورد مطالعه ممکن است خطرهایی برای سلامتی مصرف کنندگان آسیب پذیرتر مانند زنان باردار، جنین و کودکان به همراه داشته باشد، ولی سایر افراد جامعه می توانند حدود 20 گرم در روز و 138 گرم در هفته مصرف کنند. | ||
| Keywords | ||
| بندر ماهشهر; جیوه; ماهی شوریده (Otolithes ruber); ارزیابی ریسک | ||
|
Statistics Article View: 252 PDF Download: 80 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,560 |
| Article View | 19,406,676 |
| PDF Download | 15,848,012 |